LIDER

Strigoii după Chiselev

"Strigoiul este un duh necurat, asemănător dintr-un punct de vedere vampirului occidental. Acesta nu suge sângele, ci energia persoanelor bântuite, are capacitate de metamorfoză (în pisică, șarpe, câine, porc, lup, himeră) și hibridizare (om cu picioare de țap) și este prin excelență nocturn. Această manifestare malefică poate chinui, îmbolnăvi și omorî pe cei din neam, poate fura laptele vacilor și oilor.

Tipologia strigoiului a suscitat aportul teoretizărilor mai multor etnografi și etnologi din România sau străinătate.

Dacă Tudor Pamfile împarte strigoii în vii (vidme, pricolici, vârcolaci) și morți (moroi), Marianne Mesnil propune o clasificare, după circumstanțe, în strigoi predestinați și însemnați (ex: copilul născut cu căiță pe cap; al șaptelea copil al unei familii; cei născuți cu coadă) și strigoi prin accident (ex: cei pe sub sicriul cărora a trecut o pisică sau un câine).

De asemenea, se consideră că strigoii și strigoaicele puteau apărea în urma unor transgresiuni ale normelor și cutumelor tradiționale, inclusiv cele legate de sexualitate. Puteau deveni strigoi copiii procreați în perioada de post sau verii buni aflați în relații incestuoase, după ce mureau. Persoanele susceptibile a se strigoiza după moarte erau îngropate cu fața la pământ și li se înfigea în mijlocul corpului un par de plop pentru a nu ieși din mormânt.

O altă metodă de a-l distruge consta în prinderea acestuia cu ajutorul icoanei și fierberea într-o oală.

Pentru alungarea strigoiului se mai putea apela la babele pricepute care descântau sau se chema preotul pentru a face slujbă.

Momentele paroxistice ale anului, de maximă activitate și influență a strigoilor sunt ajunul Sfântului Gheorghe, când acționează mai ales strigoii vii, și ajunul Sfântului Andrei, când se impun strigoii morți. În ambele situații sunt performate rituri de protecție împotriva acestor manifestări malefice (așezarea ramurilor verzi la stâne, porțile curților sau ușile caselor de Sfântul Gheorghe, păzitul usturoiului de Sfântul Andrei)."

(Fragment citat din cartea Magia la românii și ucrainienii din nordul Dobrogei scrisă de Alexandru Chiselev și publicată la editura Mega, Cluj-Napopca, în 2016.)

Trebuie să fii membru al Creștin3D ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Creștin3D

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

 • ce fumează  Luca e perfect documentat că e în Biblie, ce spun alții e fantezie/ocultism/ supersiție.

 • ca sa fie mai distractiv , intreb : oare cazurile relatate in Matei 8:28-34 , " Cand a ajuns Isus de partea cealalta, in tinutul Gadarenilor, L-au intampinat doi indraciti care ieseau din morminte. Erau asa de cumpliti, ca nimeni nu putea trece pe drumul acela......",  Marcu 5:1-17, "... Cand a iesit Isus din corabie, L-a intampinat indata un om care iesea din morminte, stapanit de un duh necurat. Omul acesta isi avea locuinta in morminte, si nimeni nu mai putea sa-l tina legat, nici chiar cu un lant. Caci de multe ori fusese legat cu picioarele in obezi si cu catuse la maini, dar rupsese catusele si sfaramase obezile, si nimeni nu-l putea domoli. Totdeauna, zi si noapte, statea in morminte si pe munti, tipand si taindu-se cu pietre. ..."  Luca 8:27-39  "Cand a iesit Isus la tarm, L-a intampinat un om din cetate, stapanit de mai multi draci. De multa vreme nu se imbraca in haina si nu-si avea locuinta intr-o casa, ci in morminte. ..." - nu ar fi voarba doar de o simpla vindecare a unor demonizati , ce ar putea sa se fi relatat despre "strigoi vii" ?

  ( scriu in paranteza deoarece gandul urmator ar intra la traditii, superstitii, simbolisme , care difera un pic de gandul anterior

  - se spune ca : citez :  "Strigoii vii sunt cunoscuți încă de la naștere. Bebelușul destinat să ajungă strigoi se naște cu placenta sau cu căițape cap, sau cu o vertebră în plus. Asta se întâmplă pentru că, se zice, mama lui, însărcinată fiind, ar fi băut „apă necurată în care diavolul și-ar fi lăsat balele'.

  Există credința că, astfel, diavolul a pătruns în trupul mamei și i-a pus fătului pe cap o tichie ca a sa. Acești copii au totuși o șansă să nu devină strigoi, și anume, atunci când se nasc, moașa să smulgă rapid tichia și să o arunce pe foc înainte ca nou-născutul să o ducă la gură.

  Tot strigoi pot deveni și copiii născuți în urma unei legături incestuoase, dar și al treilea copil din flori al unei femei."

  - mai citez : strigoi ar putea si un suflet viu care s-ar transforma noaptea intr-o aparitie fantomatica care provoaca probleme celor pe care ii intalneste, " , etc

  - cert este ca se apropie vremea cand multi crestini celebreaza "ziua mortilor", si chiar daca unii neoprotestanti nu o celebreaza direct , dar cica de "gura lumii" au grija sa lase semne cu o zi sau doua inainte la morminte ca au "celebrat" , iar in privat aprind doua lumanari (dar nu cu bricheta)sub diferite pretexte , ca sa ascunda ca una o aprind pentru cei morti , iar a doua pentru sanatate , tot in acea zi isi cauta motive sa evite spalatul, aruncarea a ce au primit de pomana , nici nu dau la animale ce au primit de pomana, se cauta a nu se plange,ce chiar din contra se spun glume chiar si in cimitire, de altfel prin Transilvania e un adevarat spectacol de lumanari aprinse cu aceasta ocazie(anul trecut am vazut in apropiere de mine intr-un parc, fost cimitir , un astfel de spectacol) , asta desi a aparut sarbatoarea de import "Halloween", apreciata si de unii neoprotestanti ,

  - apoi urmeaza superstitiile de "noaptea sfantului Andrei", cand ar iesi spiritele , cand lupii ar vorbi omeneste, si chiar daca unii neoprotestanti zic ca ei nu cred in astea , totusi au grija sa aibe in apropiere niste usturoi, posibil ca unele fete ajunse la o anumita varsta sa fie tentate sa se foloseasca si de unele tehnici mistice ,

  deci, sunt unele gesturi care ar trebui sa le cunoastem si sa indemnam la o traire dupa voia Domnului, si nu dupa traditii , superstitii, o capcana in care cad tot mai multi cand au impresia ca Domnul nu-i asculta , nu le raspunde la cereri )

Acest răspuns a fost șters.

Forum Categories

 

Din 27-07-2018 ora: 10:51

Flag Counter