LIDER

Începând cu anii 70 au fost descoperite mai multe fosile de dinozauri, care conțineau și fragmente de țesuturi moi, cu structuri celulare. Mai multe decenii la rând ele au fost o adevărată enigmă pentru lumea academică. Cum este posibil ca un organism care trăia în urmă cu zeci de milioane de ani și care a fost supus unui proces de fosilizare să păstreze după atâta timp fragmente nefosilizate?

Pentru creaționiști subiectul a fost de mare interes, pentru că ei nu recunosc scara geologică a timpului. Creaționismul susține că viața de pe pământ are doar câteva mii de ani, fapt care a fost imediat invocat ca o explicație la enigma de mai sus.

Totul a durat până în 2008, când Thomas G. Kaye a lansat o teorie care să explice fosilizarea parțială. După el nu era vorba de resturi nefosilizate, ci acele structuri identificate, aparent celulare, erau doar niște biofilme microbiene. Mai exact, niște pelicule subțiri de natură polizararidică, rezultate în urma unor activități bacteriene, care nu aveau nimic în comun cu celulele organismelor de la care provin fosilele

Teoria lui Caye a împărțit specialiștii din lumea academică în două tabere. Deși aproape toți sunt evoluționiști, unii acceptau teoria biofilmelor microbiene, alții nu. Aceștia din urmă, au ales să rămână fără nici o explicație, doar pentru că teoria biofilmelor nu explica toate informațiile pe care le oferea țesuturile moi de dinozauri.

Enigma s-a acutizat în 2013, când Mark H. Armitage a publicat, în Acta Elsevier Histochemica (vezi AICI), un studiu care prezintă o nouă fosilă cu resturi nefosilizate. Este vorba de un corn de triceratops, un dinozaur care a trăit acum peste 60 mil. ani. Pe baza rezultatelor personale și a tuturor informațiilor de până la acea dată, el a infirmat teoria lui Caye.

Mark H. Armitage este un creștin evanghelic, adept al creaționismului, care a lucrat la Universitatea din California. După publicarea articolului, pe baza căruia creaționiștii au făcut mult tam tam (vezi AICI), descoperirea și convingerile personale i-au atras ostilitatea colegilor săi de la locul de muncă. Mai târziu a fost concediat, iar acum se judecă cu cei de la universitate pentru discriminare religioasă (vezi AICI sau AICI).

Trebuie să fii membru al Creștin3D ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Creștin3D

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

 • Sincer sa fiu, nu-s adeptul creationismului, dar o dovada ramane dovada. Iar daca Armitage a fost dat afara pt. ca este creationist si nu pentru greseli academic atnci ma indoiesc de obiectivitatea celor de la California.

  Faine informatii, vreau sa le citesc, sunt curios ...

  • LIDER

   Pentru că te văd interesat, îți trimit atașat fișierul pdf. Altfel, va trebui ca să să-l plătești, dacă vrei să-l citești integral. Eu am acces gratuit la acest gen de literatură prin instituția la care lucrez. 

   Îl caut și pe al lui Kaye și ți-l trimit și pe acela.

   Armitage & Andreson 2013.pdf

   • LIDER

    L-am găsit și pe a lui Kaye. Acesta este gratuit. Îl poți descărca de AICI

    P.S: Axează-te pe Abstract, Introducere și Discuții. Materiale și metode sau Rezultate cuprind date tehnice, care în general depășesc nespecialiștii.

    • mersi mult - apreciez ...

Acest răspuns a fost șters.

Forum Categories

 

Din 27-07-2018 ora: 10:51

Flag Counter