Daca cu zeci de ani in urma credinciosii evanghelici erau porniti impotriva traditiilor , odata cu sporirea numarului de neoprotestanti, in bisericile evanghelice, au intrat unele traditii aduse de noii convertiti, datorita devenirii mai ingaduitoare a liderilor, astfel as dori sa va expuneti cunostintele si opiniile despre ce ritualuri se practica mai in paralel cu credinta crestina , in ziua in care credinciosii isi reamintesc despre Intrarea lui Isus in Ierusalim , zi cunoscuta prin traditie ca "Sarbatoarea Floriilor"

si am sa incep eu pentru a va incuraja amintind ce scrie pe un site ortodox AICI , de unde citez :

"Sarbatoarea Floriilor este cunoscuta in Bucovina sub denumirea de Duminica Stalparilor. ... Obiceiuri de Florii - Obiceiul Lazaritelor -- Potrivit traditiei, intr-o sambata Lazar a plecat cu oile la pascut, lasand-o pe mama-sa sa faca placinte. Urcand intr-un copac sa ia muguri pentru animale, isi aduce aminte de placinte. Se grabeste sa coboare, cade si moare.

Potrivit legendei ca Lazar ar fi murit de dorul placintelor, exista obiceiul ca in aceasta sambata, femeile de la tara sa faca ofranda de pomenire a mortilor impartind placinte de post.
 

Profesorul Ion Ghinoiu afirma ca in ajunul sau sambata Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat dupa modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma ca Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. "Una din fete, numita Lazarita, se imbraca in mireasa si colinda impreuna in fata ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pasi domoli, inainte si inapoi, in cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazar sau Lazarica: plecarea lui Lazar de acasa cu oile, urcarea in copac pentru a da animalelor frunza, moartea neasteptata prin caderea din copac, cautarea si gasirea trupului neinsufletit de catre surioarele lui, aducerea acasa, scaldatul ritual in lapte dulce, imbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci".

Obiceiri de Florii - ramurile de salcie

In ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite si puse la icoane. Se credea ca nu e bine sa renunti la aceste ramuri daca nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Exista credinta ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca acestia sa nu ramana fara rod.

In ziua de Florii, stupii erau impodobiti cu ramurile de salcie sfintite, ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina.n unele sate, matisorii erau aruncati in curte cand incepea sa bata grindina. Insa, ramurile de salcie aveau in principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate.

Ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Batranele se incingeau cu salcia ca sa nu le mai doara salele. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica. Credeau ca asa vor creste sanatosi si intelepti."

Trebuie să fii membru al Creștin3D ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Creștin3D

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

 • Floriile este sarbatoarea intrarii Domnului Isus in Ierusalim calare pe un magarus. Denumirea de florii vine de la faptul ca cei ce L-au intampinat, L-au intampinat cu ramuri de finici semficand flori

 • se apropie din nou Sarbatoarea Intrarii lui Isus, Fiul lui Dumnezeu in Ierusalim , vreme in care putem fi uimiti de cate traditii si superstii sunt cu aceasta ocazie,

  - o traditie spune ca ramurile de salcie sunt asezate inainte de culcare sub pernele fetelor nemaritate. Ele cred ca vor deveni mai frumoase si vor avea un sot daca fac asta.

  - in unele zone , in ajun de "Florii" , fetele nemaritate fierb busuioc in apa, la miezul noptii , iar cu aceasta se spala pe cap si apoi o toarna la radacina unui par inflorit. in acest mod , se zice ca in scurt timp isi vor intalni alesul inimii , obiceiul arata si ca trebuie procedat asa inainte de ivirea zorilor, pentru ca altfel ar albi de tinere

  -  de "Florii" femeiele nu se stropesc cu parfum sau cu alte esente moderne , ci doar cu apa sfintita luata de "Boboteaza"

  -  crengutele de salcie asezate la icoane dupa Florii se aruncau vara pe foc atunci cand incepea o furtuna pentru a se imprastia norii, ori se asterneau in ograda pentru a alunga grindina. Ramurile de la icoana se asezau de catre gospodar in mijlocul casei, cand era vremea rea, pentru a o apara de trasnete.

  - se spune ca cearta care porneste de la masa de "Florii" va ramane tot anul

  - daca in ziua de "Florii" nu se ingrijesc mormintele si nu aprind o lumanare langa o ramura de salcie, nu vor avea parte de sprijin la batranete,

 • Pace sfanta.In Italia la biserica oamenii merg intai la slujba,apoi li se dau ramuri de maslin ,,sfintite" ce le tin tot anul in casa,pentru protectia casei.

Acest răspuns a fost șters.

Forum Categories

 

Din 27-07-2018 ora: 10:51

Flag Counter