Este Biblia o carte depasita, cu metode invechite? Suntem atat de moderni, incat sa nu mai tinem cont de ce scrie in ea? Mai este de actualitate?

Am avut surpriza (placuta), de a descoperi in doua cazuri din domenii diferite , ca metode  asa-considerate moderne si care se folosesc sau sunt adoptate relativ recent in practica domeniilor de activitate, sa fi fost folosite cu muuuult timp inainte, chiar in timpurile biblice.

Iata un exemplu, din domeniul educational: GANDIREA CRITICA

“Invatarea este  un proces cumulativ , ierarhic, in cadrul caruia atat cunostintele cat si structurile asimilate, devin baza pentru noile achizitii, invatarea putand  fi asemuita cu urcatul treptelor sau cu o spirala ascendenta deschisa. Intr-o asemenea logica , invatarea va trebui sa porneasca de la cunostintele deja detinute de elevi , referitoare la subiectul sau tema abordata, sa promoveze analiza si evaluarea opiniilor si a solutiilor posibile, pentru a intelege sensul celor invatate si pentru a stimula reflectia critica asupra acestora. “ definitie data de Stan Panturu.

Asadar, metoda de invatareGANDIREA CRITICA, presupune ca pornind de la cunostintele si structura de baza, orice informatie noua este sortata, apoi cea de interes este trecuta prin filtrul a ceea ce cunoastem deja, analizata, disecata , formulam argumente si opinii, evaluam.

In aceasta etapa, decidem daca este o informatie pe care sa ne-o insusim si sa o adaugam la pachetul de cunostinte pe care l-am dobandit deja, ea formand impreuna cu celelate cunostinte dobandite anterior, etalon in evaluarea altei informatii.

Gandirea critica, desi se vrea a fi o metoda moderna in procesul instruirii si invatarii, SURPRIZA,nu este una noua.

O intalnim in practica primilor convertiti la crestinism, inca de acum 2000 de ani.

Atunci cand apostolul Pavel era intr-una din misiunile sale de evanghelizare, in Bereea, in Faptele Apostolilor cap.17 v10, 11,12 se spune despre iudeii  cu care Pavel a avut discutii pe teme religioase ca „Iudeii aceştia aveau o inimă mai aleasă decât cei din Tesalonic. Au primit Cuvântul cu toată râvna şi cercetau* Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă ce li se spunea este aşa.Mulţi dintre ei şi din femeile cu vază ale grecilor şi mulţi bărbaţi au crezut.”.

Sa observam si care era tehnica „predarii” lui Pavel: „Pavel, după obiceiul său, a* intrat în sinagogă. Trei zile de Sabat a vorbit cu ei din Scripturi,  dovedind şi lămurind că* Hristosul trebuia să pătimească şi să învieze din morţi. „Şi acest Isus, pe care vi-L vestesc eu”, zicea el, „este Hristosul”

Observam ca Pavel isi argumenta opinia, pornind de la baza comuna de cunostinte, pe care si iudeii o aveau, Scriptura, prin dovezi si rationamente , prin discutii libere cu acestia si acorda timp de reflectie – 6 zile intre discutii.

Ei au discutat in zilele de Sabat, in sinagoga, adica o data pe saptamana, timp de trei saptamani.

Este foarte interesanta atitudinea acestor iudei din Bereea:

-          Nu au fost reticenti la idei noi, respindandu-le din fasa, ei au receptat informatia si s-au implicat in discutiile initiate de Pavel.

-          Nu si-au insusit informatia dupa prima zi de sambata, de discutie, ci, in fiecare zi pana la intalnirea din sambata urmatoare, cercetau scriprurile ca sa vada daca ce li se spunea era asa.

Si aceasta s-a derulat pe parcursul a trei saptamani.

-          Numai dupa ce au trecut prin filtrul propriu Scriptura si studiul propriu  al acesteia si acceptarea prin argumentarea proprie a ceea ce le spunea Pavel, au crezut.

Au capatat cunostinta noua, invatatura noua, iar invatarea schimba, schimbarea o oservam la acestia si in atitudinea acestora, daca vom parcurge lectura intregii carti a Faptelor Apostolilor.

 

Trebuie să fii membru al Creștin3D ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Creștin3D

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Forum Categories

 

Din 27-07-2018 ora: 10:51

Flag Counter