LIDER

Nikolai Aleksandrovich Notovitch, un aristocrat rus al secolului XIX, a lansat pentru prima dată în Occident ideea că Isus a călătorit și a studiat la vârsta adolescenței în India.

Întors în 1887 dintr-o excursie în India, Nicolas Notovitch, a relatat că a ajuns pentru îngrijiri la un picior rupt în gompa-ul Hemis, o mănăstire budistă (budism tibetan) din nordul Indiei, unde a avut ocazia să afle și să studieze un manuscris tibetan, în care era prezentată istoria pierdută a vieții lui Isus (între 12-30 ani). Mai târziu, în 1894, a publicat în limba franceză cartea La vie inconnue de Jesus Christ, care a revoltat la vremea aceea întreaga lume creștină.

Cartea susține că Isus ar fi călătorit în India, până în Platoul Tibet, unde ar fi studiat mai multe sisteme filozofico-religioase și unde ar fi ajuns recunoscut ca un mare proroc.

Autorul provenea dintr-o familie de evrei și s-a remarcat prin activitatea sa jurnalistică. Deși se știe despre el că a fost ofițer cazac și spion rus, după ce i s-a "verificat" relatarea, a fost acuzat că povestea lui a fost o farsă, făcută pentru faimă și bani. Până azi nu se știe nimic despre moartea lui.

Cei interesați de carte o pot găsi AICI în format *pdf. Cartea conține, începând de la pagina 98, o traducere a manuscrisului, realizată de Notovitch. Există și un site unde ea poate fi citită online și unde, dacă cineva nu se descurcă bine cu limba engleză, o poate traduce cu Google Translate (vezi AICI).

Trebuie să fii membru al Creștin3D ​​pentru a adăuga comentarii!

Înscrieți-vă Creștin3D

Trimiteți-mi un e-mail când oamenii răspund –

Răspunsuri

 • LIDER

  andrei h

  Respectabile daca nu poti demonstra cu scriptura teoria ta se numeste doctrina falsa.

  Scriptura fiind Cuvantul lui Dumnezeu nu alte brosurici. 

  Aaaa ca ne dai istorie ,filozofie,teorie ?

  E extrascriptural

  Nu este teoria mea. Eu doar am lansat în discuție teoria altora.

  andrei h

  nu treceti peste "ce este scris"

  Tocmai că nu am făcut-o.

  Discuţiile lui andrei h
  Discuţiile lui andrei h | NIHIL SINE DEO ! Din El prin El și pentru El sunt toate lucrurile!
 •  ca sa nu raman doar la stadiul de intrebari , si sa se interpreteze ceva gresit , mentionez , ca eu cred ca posibilele documente vazute in India , inclusiv picturile cumparate de acolo, sunt rezultatul misiunii primilor crestini ajunsi pe acele meleaguri , chiar daca ca neoprotestant , nu am surse despre acele vremuri decat din cele relatate de ortodoxie , cred ca fiind mult mai realist ca Apostolul Toma sa fi misionat prin India decat ca Isus a fost initiat de budisti, sau ar fi influentat gandirea lor, (daca cautam asemanari intre crestinism si alte conceptii , am putea gasi in multe situatii asemanari ,dar asta nu inseamna ca tot Isus le-a si influentat)

  AICI se pot vedea unele concepte despre viata Apostolului Toma si lucrarea lui din India , citez : " Toma i-a căzut soarta să meargă în India, ca acolo, luminând pe pagânii din părţile cele întunecate, să înveţe diferitele popoare: parţi, mideni, perşi, hircani, bactrii şi brahmani, până la cele mai de pe urmă părţi ale Indiei.....Domnul a poruncit lui Toma (în vedenie) ca să meargă cu Avan în piaţa Indiei....Acolo se afla o femeie evreică ce cânta bine din chitară şi pentru fiecare din ceicareşedeau la masă cânta câte ceva. Acea femeie l-a văzut pe Toma că nu se veselea, ci adeseori căuta spre cer şi l-a cunoscut că este evreu şi cântând înaintea lui, îi grăia în limba evreiască astfel: "Unul este Dumnezeul Iudeilor, care a făcut cerul şi pământul". Iar Apostolul Toma, ascultând cu plăcere a rugat-o ca să mai cânte odată aceste cuvinte....Ajungând la Gundafor, împăratul Indiei, s-au dus înaintea lui şi Avan a zis: "Iată, împărate, ţi-am adus din Palestina un zidar foarte înţelept,....Toma, luând aurul, l-a împărţit la cei săraci şi scăpătaţi, iar el, ostenindu-se în propovăduirea Evangheliei, a întors pe mulţi oameni la credinţa în Hristos şi i-a botezat.....Ajungând la Meliapor, a luminat pe mulţi şi i-a întărit în credinţă,..."

  - astfel , prin faptul ca mai existau si alti evrei prin India inclusiv la curtea imparatului, era usor sa se stie conceptul iudaic despre Dumnezeu,

  -prin misiunea Apostolului Toma si a altor posibili misionari crestini , usor s-a putut cunoaste despre Isus , si astfel sa existe scris despre ce a relatat Toma , sau alti misionari crestini,despre Isus, intrand in documentele existente in manastirile budiste,fie exact cum au fost relatate, fie cum ar fi consemnat vreun budist despre Isus din cele auzite ,si vazute, prin minunile savarsite prin Toma sau a altuia si sa fie acceptata convingerea ca Isus era de-al budistilor,  la fel si picturile

 • despre Persoana lui Isus, sunt mai multe teorii, care includ pe langa teoriile ca Isus ar fi fost prin India, si ceva teorii despre activitati prin Egipt sau o teorie mai interesanta din prisma originii nationalitatii , cum ca Isus ar fi fost un Mare Initiat din Dacia , ( vezi AICI " demonstratia "), totusi , nici in India , nici in Egipt si nici in Dacia , nu au aparut confesiuni crestine bazate pe invataturile lui Isus "lansate" acolo

  - chiar daca in Coran , la musulmani , apar relatari despre Isus , totusi nu El este centrul credintei lor , deci nici la ei nu a "lansat" o credinta

  interesant este ca o teorie despre activitatea lui Isus in afara celor descrise in Biblie , a prins contur, formanduse " Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din urma" cunoscuti ca "mormonii", care au la baza niste scrieri "gasite" de Joseph Smith , care descrie o istorie a doua triburi desprinse din Levi, care ajung in America prin anul 600 i.Cr. si care contine si activitatea lui Isus prin acel popor a lui Levi din America , unde ar fi ales si acolo 12 Apostoli, , si relatarile se termina in anul 400 d.Cr. , scrierile gasite au fost pe niste tablite de aur , care nu mai exista fiind luate de "Ingerul care l-a coordonat pe Smith" , si au fost traduse in engleza de Smith fara sa fi cunoscut limba scrisa pe tablite , interesant este ca desi nu exista vreo davada scrisa ca "autentica" de unde s-a inspirat Smith, totusi a luat fiinta o Biserica cu milioane de adepti misionarii lor propovaduind si in Romania o alta evanghelie decat ce avem noi

  -asa ca se pune intrebarea : daca am crede in autenticitatea afirmatiilor ca Isus ar fi fost in India, in Tibet ,fie ca sa se initieze, fie ca sa misioneze, de ce nu am crede si teoriile mormonilor ?

  - prin faptul ca exista teorii ale activitatii lui Isus , prin India, America , ar putea insemna cu adevarat ca acele teorii sunt niste completari despre Viata lui Mesia ?

  - cum ar putea reactiona misionarii crestini in Asia , cand li se poate replica ca " Isus al vostru al crestinilor , este Issa al nostru, deci , voi crestinii ar trebui sa "reveniti la sursa" inspiratiilor lui Isus/Issa"? (de vazut daca vreun misionar crestin s-a si confruntat cu o astfel de replica)

  -  oare nu cumva pin replicile budiste , ca Isus/Issa a fost initiat de ei se doreste subordonarea crestinismului la budism ?

  - cat de viabile pot fi argumentele "conspirationistilor" ca "dovezile" din India, America, din Coran ,sunt un plan malefic de a se face o singura religie condusa de "Anticrist" ? e un plan malefic sau adevaruri care completeaza "adevarata credinta lasata de Domnul " ?

  (deocamdata , vin cu atatea intrebari ca completare la cele puse ieri , ca "sa mai pun paie pe foc" la acest subiect )

 • Eu raman consternat sa vad invataturile false:

  Crestinismul spune:

  • Si, dupa cum oamenilor le este randuit sa moara o singura data, iar dupa aceea vine judecata, (Evr.9:27)

  Budismul spune:

  Budismul prezintă și câteva concepții comune cu celelalte religii dharmice, cum ar fireîncarnarea ("samsara"), adică reîntruparea ființei în alte forme de existență pe baza rezultantei faptelor comise și a legilorkarmice.

   Crestinismul spune:

  • In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub cer niciun altNume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti." (Fapt.4:12)

  Budismul spune:

  În religia budistă oricine se trezește din „somnul ignoranței”, experimentând o relație nemijlocită cu realitatea, fără să fi fost instruit de cineva, și predică învățăturile sale celorlalți este numitbuddha. Toți budiștii tradiționali sunt de acord că Buddha Shakyamuni sau Gautama Buddha nu a fost singurul buddha: se crede că au existat mulți buddha înaintea lui și că vor exista și viitori buddha de asemenea.

  Buismul are peste 10 000 de idoli printre care l-au incus si pe Isus dar care este considerat ca fiind Fiul lui Dumenzeu, pentru ca toti ceilalti nu au coborat din cer sa se nasca pe pamant si sa moara, El este UNIC:

  • Dar daca ati vedea pe Fiul omului suindu-Se unde era mai inainte?… (Ioan.6:62)
  • Isus le-a zis: "Adevarat, adevarat va spun ca mai inainte ca sa se nasca Avraam, sunt Eu." (Ioan.8:58)

  El nu a avut nevoie de initiere sa fie mantuit sau sa ajunga la nirvana cum spun budistii, El era mantuirea:

  https://www.youtube.com/watch?v=TT6UHm8GCNQ

  Recomand cartea Moartea unui Guru: http://es.scribd.com/doc/167875777/Moartea-Unui-Guru

  Eu nu inteleg cum nu va dati seama de diferentele fundamentale dintre cele doua.  Nu exista nici o dovada credibila a faptului ca Isus a calatorit in Tibet si ma indoiesc ca Dumnezeu i s-a revelat in Tibet avand in vedere ca exista o multimie de sfinti profeti in VT,care au avut parte de revelatii din partea lui Duemnzeu fara sa fi plecat din Israel printrecare si Ioan botezatorul precum si mamelor lor si tatalui lui Isus si tatal lui Ioan dar si pastorilor si magilor care au venit sa i se inchine dar si Simeon si prorocita Ana care au venit la binecuvantarea lui Domnului Isus .

  Faptul ca pe cineva s-a numit Issa nu inseamna ca este unul si acelasi cu Isus dupa cum intr-un stat din India se vorbeste o limba asemanatoare cu limba romana.

  Daca cercetati in profunzime deja vedeti diferentele, ca una este divina si una este demonica. Am practicat budismul insa ce a avut putere asupra mea este ca Dumenzeu mi-a vorbit intr-o biserica evanghelica, nu in sala de practica yoga sau in orele de meditatie in singuratate.

  Crestinismul nu este misticism , budismul este misticism aici este diferenta.

  • In norod s-au ridicat si proroci mincinosi, cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura pe furis erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul care i-a rascumparat si vor face sa cada asupra lor o pierzare naprasnica. (2Pet.2:1)

  • LIDER

   Faptul ca pe cineva s-a numit Issa nu inseamna ca este unul si acelasi cu Isus dupa cum intr-un stat din India se vorbeste o limba asemanatoare cu limba romana.

   Dragă Marius, în primul rând manuscrisul lui Notovitch precizează clar că este vorba despre Isus al creștinilor. Apoi, limba și tradiția poporului Punjabi din India și Pakistan are multe de spus despre legătura etnică dintre ei și români (vezi AICI). Este absolut regretabil dacă tu nu poți înțelege simplul fapt că nu poate fi o întâmplare ca două popoare, despărțite de 4500 km, să aibă 2000 de cuvinte identice în vocabular. Fără îndoială, există o legătură etnică între noi și ei. Îți postez o imagine, poate înțelegi mai multe dacă îi privești în porturi populare. Uită-te la fizionamia lor și la îmbrăcămintea lor. Par a indieni? Eu aș zice că-s mai degrabă moți.

   El nu a avut nevoie de initiere 

   Nu confunda interpretarea pe care o dă budiștii activității lui Isus în Tibet cu realitatea istorică. Citește articolul de la pct a) postat de fr. Sandu și ai să vezi că ei recunosc faptul că Isus nu le accepta filozofia. Mă gândesc la simplul refuz față de idolii din budism. Acest aspect spune multe. Oare ce nu are legătură în budism cu idolii? Iar dacă El le-ar fi respins idolatria, asta trădează cât de puține lucruri a acceptat Isus din filozofia lor. Îți postez din acel articol fragmente din cartea lui Notovitch:

   “Fa un miracol”, i-au spus preotii, “si lasa-l pe Dumnezeul tau sa ne distruga zeii, daca zeii nostri il umplu de dispret.” Dar Issa a spus: “Minunile Dumnezeului meu au fost facute inca din prima zi in care universul a fost creat. Ele se savarsesc in fiecare zi si in fiecare clipa. Acela care nu le vede, este lipsit de unul dintre cele mai minunate daruri ale vietii.” (VII, 4-5).

   Si Issa a spus: “Sa nu credeti in minunile savarsite de mana omului, pentru ca doar acela care domina natura este capabil de a face tot ceea ce este supranatural, in timp ce omul este lipsit de puterea de a sta in calea maniei vanturilor sau de a imprastia ploaia. Cu toate acestea, exista un singur miracol pe care omul il poate realiza: atunci cand, plin de o credinta sincera, el hotaraste sa smulga din radacina inimii sale toate gandurile rele si cand, pentru a-si atinge acest scop, el respinge toate caile cele necinstite.” (XI, 7-8)

   Eu nu inteleg cum nu va dati seama de diferentele fundamentale dintre cele doua. 

   Cum să nu, fratele meu. Le înțelegem foarte bine. Doar că alții înțeleg și asemănările dintre budismul tibetan și creștinism sau deosebirile dintre mozaism și creștinism. Aruncă ochiul prin topic-urile lui Nico, pe care le-a deschis în grupul discuțiilor controversate.

   • Viata sfantului Issa, asa cum este relatata de manuscrisele budiste, poate fi impartita in 3 parti. Prima parte – capitolul I pana la mijlocul capitolului IV – trateaza conditiile care au condus la incarnarea sa, nasterea si primii sai ani de viata.

    Cea de a doua parte – ceea ce a ramas din capitolul IV pana la capitolul VIII – expune in detaliu anii “pierduti”, de la varsta de 13 ani pana la 29 ani, timp in care Issa a studiat in India si in Tibet.

    Partea finala (capitolele de la IX la XIV) cuprinde desfasurarea evenimentelor din timpul misiunii sale in Palestina. Relatarea a ceea ce s-a petrecut dupa intoarcerea sa in Palestina, desi este aproape similara cu cea consemnata in Evanghelii, contine totusi unele diferente importante. Ioan Botezatorul nu apare in cartea “Viata sfantului Issa”.

    De asemeni, aici Pilat este cel care il condamna pe Iisus, temandu-se de popularitatea acestuia in randul maselor si de posibilitatea ca Iisus sa fie ales rege, in timp ce preotii evrei si batranii intelepti nu ii gasesc nici o vina. In final, judecatorii ii spun lui Pilat: “Nu vom lua asupra capetelor noastre marele pacat al condamnarii unui om nevinovat si al achitarii unor hoti”, dupa care ei si-au spalat mainile intr-un vas cu apa sacra, spunand: “Suntem nevinovati de moartea acestui om drept”.

    Urmeaza rastignirea si apoi disparitia corpului lui Issa din mormant, ceea ce a facut sa se creada ca “Judecatorul suprem si-a trimis ingerii sa ia ramasitele pamantesti ale sfantului in care o parte din Spiritul Divin salasluise pe pamant”. 

    Textul se incheie cu relatarea persecutiilor la care au fost supusi discipolii lui Issa, discipoli care vor predica mai departe si ii vor converti pe pagani la crestinism.

    Se nasc cateva intrebari. Cum au intrat in posesia scrierilor a ceea ce a facut Isus dupa ce el a plecat de la ei? Si cum exista o asemenea discrepanta intre biblie si cartea lor in legatura cu judecata si  moartea Lui? 

    Daca cartea lor contine o asemenea eroare grava atunci si celelalte realtari dinainte ar fi putut fi fabricate.

    Referitor la limba:Limba romani are asemănări cu limba punjabă, romii fiind originari din regiunea Punjab.

    Prefer aceaste surse, sunt mai credibile:

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_punjab%C4%83

    https://www.youtube.com/watch?v=7aAdVenXVXs#t=233

    https://www.youtube.com/watch?v=OhzjULWZwnw

    https://www.youtube.com/watch?v=6xave4f7qHY

    Deci intre romani si punjab nu exista nici o legatura doar ca este fabricata de cineva cu intentii ascunse, Exista doar intre romi si punjab.

    Am sa intru si in pe discutiile lui Nico.

    PS, ascultand cum vorbeste punjabi am recunoscut cateva cuvinte care se aseamana cu spaniola :D

    Sau ti-ar place sa vorbesc despre eschimosi si sa postez o poza cu africani si as spune ca sunt eschimosi?M-ai crede?

    • LIDER

     Prefer aceaste surse, sunt mai credibile

     o legatura ... fabricata de cineva cu intentii ascunse

     ti-ar place sa vorbesc despre eschimosi si sa postez o poza cu africani si as spune ca sunt eschimosi?M-ai crede?

     Pentru poză nu mă contrez cu nimeni. Apare pe mai multe site-uri care vorbesc despre studiile lui Cueșdeanu. S-ar putea să fie măsluită de unii, care au intenția să folosească forțat studiile lui Cueșdeanu.

     Dar, despre părerea ta diferită de a lui Cueșdeanu, las-o baltă. Tu n-ai cum să emiți păreri credibile într-un asemenea domeniu. 

     •  Parerea mea este a youtubelui si a wikipediei si altor surse asta ma face sa verific ce spune un specialist si sa nu fiu credul. Parerea mea este ca daca nu stii mai bine sa nu te bagi, totusi presupunand ca ai capacitatea sa-ti folosesti ratiunea ta si nu a altuia iti ofer un cadou, este in spaniola , engleza si panyabi(original): http://www.wdl.org/es/item/9704/view/1/13/

      Sper sa citesti toate paginile si sa-ti dati seama, ca eu nu am inteles o boaba in limba asta daca nu exista traducerea in engleza.

      Concluzia este ca mai bine lasi balta acest gen de specialisti.

   • Ok am sa ma documentez.

 • Complectari la articol ?

  a) http://ipotezesiteorii.blogspot.ro/2009/02/despre-anii-petrecuti-de...

  b) "In 1959,...Sanctitatea sa Sri Bharati Krihna Tirtha....2008, Swami Nischalananda Saraswati a confirmat.." http://www.ziare.com/social/religie/enigma-a-bibliei-aproape-de-a-f...

  c) " In 2001...Anthony Terry..." http://petrumihaisacu.blogspot.com/2013/07/isus-in-tibet-mesia-fost...

  - legaturi dintre budism, iudaism si crestinism ? http://www.credinta-noastra.cnet.ro/2007/09/insemnari-despre-cresti...

  - "limba Pali următorul text: “Pământul s-a cutremurat iar cerurile.....Așadar, lucrurile au devenit clare și putem spune că Iisus a trăit o bună parte din viața sa pe meleagurile Asiei, loc unde a învățat cele mai de preț taine ale omenirii." ? http://www.efemeride.ro/viata-tainica-a-lui-iisus

   - primele 5 capitole , http://www.forum.santamia.ro/126-evanghelia-tibetana.html

  ( http://www.proaxis.com/~deardorj/ecumensm.htm )

Acest răspuns a fost șters.

Forum Categories

 

Din 27-07-2018 ora: 10:51

Flag Counter