Răspunsuri

 • Dupa o mica parte a teologilor romani , Apostolul Filip a primit misiunea de la Domnul Iisus Hristos în a păstori tinuturile Asiei dar şi pe cele ale Sciţiei, el apostolind, purtând deci Cuvântul Domnului şi în ţinuturile Sciţiei, poposind şi pe teritoriul de astăzi al României.

  În toate peregrinările sale apostolice i-a avut alături pe Apostolul B/Vartolomeu precum şi pe sora sa Mariamni care i-a urmat şi slujit pe ce-i doi.

  Iată ce spune,  Emilian Popescu :

  În ceea ce priveste pe Sfântul Apostol Filip, dupa cate cunosc, cel dintai care a legat originile apostolice ale creştinismului românesc de el, a fost istoricul bisericesc Ştefan Lupşa, care in 1949 scria: "Se vorbeşte şi de predica Apos­tolului Filip in Sciţia, deci în Rusia de sud şi-n Dobrogea". Ştefan Lupşa nu face trimitere la nici o sursă, care i-ar justifica afirmaţia, iar intreaga sa prezentare intitulată "Crestinismul romanesc a fost de la început ortodox", nu are aparat critic, ci doar o lista bibliografică la sfarşit, si aceasta sumara şi nu totdeauna pertinentă.

  Misiunea Sfântului Apostol Filip in regiunile romanesti a revenit in preocuparile istoricilor romani abia in ultimul deceniu. Preotul Nicolae Danila o abordeaza incepand din 1996 in cateva articole de popularizare, publicate in revista greco-catolica "Unirea" si apoi in cea ortodoxa "Credinta stra­buna" de la Alba Iulia, fara sa-i consacre un studiu de mai mare amploare. Dar el plecand de la convingerea ca pentru evanghelizarea Scitiei Mici de catre Sfantul Andrei nu exista dovezi suficiente, o asemenea posibilitate nu se iveste nici pentru Sfantul Filip. Intr-un studiu publicat in revista catolica Verbum, VI-VII, nr, 7, 1995-1996, p. 258, el scrie urmatoarele: "Traditia conform careia Apostolul Filip ar fi predicat in Scythia este un fapt inedit, incat am avea doi Apostoli ai Domnului Isus Cristos (sic) evanghelizatori ai Dobrogei de astazi, dar a caror activitate nu este confirmata de izvoare con­temporane sau demne de luat in seama".

  Ulterior, in gazeta Unirea a Bisericii greco-catolice a reluat problema si este mai moderat si ezitant in exprimari, considerand ca un izvor ca acela transmis de Petrus de Natalibus (sec. XIV) "are un sambure de adevar privind predica lui Filip in Scythia Minor", ca "traditia dupa care Apostolul Filip ar fi propovaduit in Scythia timp de 20 de ani si ar fi asezat acolo episcopi, preoti si diaconi, trebuie privita cu rezerve, dar nici nu poate fi contestata", ca daca acceptam prezenta Sfantului Andrei in Dobrogea, trebuie s-o admitem si pe aceea a lui Filip, conchizand pe baza unui alt izvor (Pseudo-Abdias), ca se poate afirma, "cu rezervele cuvenite, originea apostolica a crestinismului daco-roman".

  În ceea ce priveşte activitatea Sfantului Apostol Filip pe meleagurile carpatine trebuie să vă spun că sunt voci pro şi contra în ceea ce priveşte veridicitatea acestui lucru.

  chiar daca poate pentru unii Apostolul Filip poate fi important din punct de vedere a nationalismului crestin , pentru noi ca crestini e important sa invatam din viata oamenilor lui Dumnezeu, ca faptele bune savarsite de ei sa le urmam, iar faptele rele ,sa ne ferim sa cadem in greselile lor

 • de ce?

Acest răspuns a fost șters.

Forum Categories

 

Din 27-07-2018 ora: 10:51

Flag Counter