Se vestește printre noi, în mediul evanghelic, că uneori frânturile de adevăr pot fi un păcat. Așa cum am menționat și în titlu, se ridică întrebarea dacă inducerea în eroare cu frânturi de adevăr este un păcat.
În sprijinul adevărului total vin versete ca cel din Psalmul 15: 1-2.
- Doamne, cine va locui în cortul Tău? Cine va locui pe muntele Tău cel Sfânt? Cel ce umblă în neprihănire, cel ce face voia lui Dumnezeu, şi spune adevărul din inimă.
Cu toate acestea, știm că uneori chiar și divinitatea a indus intenționat în eroare pe unii oameni din poporul lui Dumnezeu. Într-o împrejurare fiind întrebat despre puterea lui și despre un semn care să-i certifice puterea, Isus a răspuns iudeilor să strice Templul, pentru că el are puterea să îl refacă în trei zile (Ioan 2:18-20).
- Drept răspuns, Isus le-a zis: „Stricaţi Templul acesta, şi în trei zile îl voi ridica.” Iudeii au zis: „Au trebuit patruzeci şi şase de ani, ca să se zidească Templul acesta, şi Tu îl vei ridica în trei zile?” Dar El le vorbea despre Templul trupului Său. Tocmai de aceea, când a înviat din morţi, ucenicii Lui şi-au adus aminte că le spusese vorbele acestea; şi au crezut Scriptura şi cuvintele pe care le spusese Isus.
Este clar din cuvintele lui Ioan că iudei nu au înțeles ce a vrut să le spună Isus. Aceste cuvinte mai târziu i-au fost imputate lui Isus. Atunci când era judecat de marele preot Caiafa. Iar El chiar și atunci i-a lăsat nelămuriți (Matei 26:61, Marcu 14:58). Până și când a fost pe cruce, unii l-au batjocorit pentru aceste cuvinte (Matei 27:40, Marcu 15:29).
Așadar, de ce Isus i-a indus în eroare, știind foarte bine că El spune una, iar ascultătorii săi înțelegeau alta. Este posibil ca ucenicii să fi înțeles de la început ce a vrut să le spună Isus iudeilor. Poate chiar nici ei nu au înțeles, numai mai târziu, după ce au primit vestea invierii Lui. Important însă este că cei care au cerut semnul nu au înțeles răspunsul lui Isus.
Știm de asemenea din Scripturi că Dumnezeu a mai făcut astfel de lucruri. De exemplu l-a ridicat pe Isaia proroc în mijlocul lui Israel ca poporul să fie indus în eroare prin prorocii adevărate. Isaia le-a profețit atât de mult despre slava viitoare a regatului lui Israel, încât poporul a ajuns să creadă că Dumnezeu este cu ei chiar și în mijlocul păcatului lor. Păcat pe care bineînțeles Isaia l-a condmanat. Dar ei în loc de pocăință, au trăit în păcat până a venit peste ei pedeapsa lui Dumnezeu. Nu s-au împlinit deja cuvintele lui Isaia? Și nu se vor împlini ele oare în continuare? Mă refer la cele despre slava viitoare a lui Israel. Ba da. Dar le-a folosit la ceva celor din vremea lui Isaia? Nu. La nimic.
- El a zis atunci: „Du-te ... Împetreşte inima acestui popor, fă-l tare de urechi, şi astupă-i ochii ca să nu vadă cu ochii, să n-audă cu urechile, să nu înţeleagă cu inima, să nu se întoarcă la Mine, şi să nu fie tămăduit.” Şi eu am întrebat: „Până când, Doamne?” El a răspuns: „Până când vor rămâne cetăţile pustii şi lipsite de locuitori; până când nu va mai fi nimeni în case, şi ţara va fi pustiită de tot; până va îndepărta Domnul pe oameni, şi ţara va ajunge o mare pustie. ...”