Iacov 1:14-15  ... fiecare este ispitit când este atras de pofta lui însuşi şi momit. Apoi pofta, când a zămislit, dă naştere păcatului; şi păcatul odată făptuit, aduce moartea.

Iacov prezintă în versetele de mai sus cei patru pași care sunt parcurși în general de orice om atunci când comite un păcat.

I. ETAPA ISPITIRII (etapa prelapsariană)

  • 1) Pofta "atrage"
  • 2) Pofta "momește"

II. ETAPA PĂCĂTUIRII (etapa lapsariană)

  • 3) Pofta "zămislește" păcatul
  • 4) Pofta "naște" păcatul

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Voi prezenta în continuare un EXEMPLU fictiv de parcurgere a celor patru pași, în care un bărbat ce își servește cafeaua la o terasă ajunge să fie ispitit și apoi să cadă într-un păcat de curvie.

  • 1) Atracția: privirea bărbatului se lovește involuntar de o femeie atrăgătoare
  • 2) Momeala: bărbatul caută cu privirea femeia care îl atrage
  • 3) Păcatul "zămislit " (păcatul plănuit): bărbatul stabilește și desfășoară un plan de seducție a acelei femei (bărbatul intră în conversație și apoi îi face avansuri pentru o partidă de sex, după care cei doi părăsesc împreună terasa)
  • 4) Păcatul "născut" (păcatul înfăptuit): cei doi întrețin o relație sexuală.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Un aspect discutabil este în ce măsură urmăritul cu privirea poate fi un păcat. Dacă este vorba de un tânăr necăsătorit, așa ceva în principiu nu poate fi un păcat. Gestul devine însă păcătos dacă bărbatul este logodit sau căsătorit. O altă idee ce merită precizată este că la tinerii necăsătoriți (de alt fel și la cei căsătoriți) urmăritul cu privirea poate face parte din procesul realizării altor păcate, precum onania. Și într-un astfel de context gestul devine unul păcătos. Un ultim lucru. Dacă au dreptate cei care susțin că adolescenții nu ar trebui să aibă relații de prietenie, pentru că nu sunt la vârsta căsătoriei, atunci și privitul cu privirea la aceștia devine ceva păcătos. Personal cred privitor la asta că nu se poate face o regulă generală, deoarece vorbim de o vârstă la care maturitatea diferă de la un caz la altul.

Vizualizări: 63

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Un aspect care socot că e important de menționat este faptul că:

Păcatul în ultimă instanță are a face cu atât cu ascultarea cât și cu motivația.

01. Ascultarea are a face cu al crede pe Dumnezeu pe Cuvânt și a socoti/crede că ceea ce spune e singurul lucru benefic pentru mine. Edenul a fost locul în care toate acțiunile omului erau bune și erau îngăduite de Dumnezeu cu o singură excepție: Pomul oprit. Ascultarea are a face cu respectarea limitei trasate de Dumnezeu.

02. Motivația are de-a face cu scopul cu care faci un anumit lucru. Ioan ai punctat bine aspectele discutabile , adică exact acele lucruri care sunt la fel , aparent, diferența fiind dată doar de motivație.

Nu mai suntem în Eden iar acum avem de-a face cu o întorsătură a lucrurilor: Nu o singură alegere e rea/greșită și restul bune ci o sumedenie de alegeri la limită între rău și bine. Pentru a le diferenția putem lucra la motivație: Lucrurile bune făcute în ascultare de Dumnezeu sunt acele lucruri/fapte/decizii care pot aduce și aduc slava Lui Dumnezeu. Motivația trebuie să fie slava Lui Dumnezeu și bucuria Sa. 

Subiectul e vast și poate fi dezbătut ... dar poate cu altă ocazie :-)

Mission Holy Doctor

Parteneri

Rezultate google

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

© 2017   Created by Emil Georgescu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor