Descoperă-ți Darul cu care te-a înzestrat Dumnezeu

O carte interesantă pe care am parcurs-o cu un grup de tineri la biserică, de asemenea am reînceput parcurgerea ei cu un alt grup de data asta dată maturi și îmi pare la fel de interesantă chiar dacă știu finalul. Am să încerc să o postez sub formă de lecțiuni și aici. Interesat cineva ?

Vizualizări: 157

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Sunt si eu interesata!!

Doi interesați , e bine. Mai dau câteva detalii despre carte ... cine știe poate creștem numărul de participanți !

,,Am găsit-o fascinantă; o idee demult dezbătută, prezentată cu îndemânare, farmec şi bun simț. Testele de autoevaluare sunt extraordinare. Orice creștin ar trebui să aibă un exemplar, cel puțin orice lider creștin. Pe scurt, de neprețuit!

Marjorie Holmes

În Noul Testament, apostolul Pavel ne vorbește despre trei categorii de daruri spirituale. Printre acestea, se includ și

darurile motivaționale - sau ale personalității:

  • discernământul,

  • încurajarea,

  • slujirea,

  • învățătura,

  • dărnicia,

  • administrarea și

  • compasiunea.

Împlinirea sau frustrarea depind de modul în care îți folosești, sau neglijezi, darurile motivaționale cu care ai fost înzestrat. De aceea, este important (și plăcut, în acelaşi timp) să-ți cunoști darurile cu care ai fost binecuvântat. Prin tabele, teste și informații, Don și Katie Fortune te vor ajuta să-ți recunoști darurile.

Mai mult, cartea de fată, Descoperă-ți darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu, îți va arăta:

De ce te relaționezi la oameni în modul în care o faci.

Care sunt darurile tale principale și secundare.

Trăsăturile de caracter asociate fiecărui dar.

Domenii tipice în care apar probleme pentru fiecare dar.

Personaje biblice care au demonstrat funcționarea și manifestarea fiecărui dar.

Vei experimenta o bucurie copleșitoare pe măsură ce îți Descoperi darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu și înveți să le folosești, așa cum a intenționat EL.

Pacat ca lipseste logica, fara o gandire logica si un plan clar de actiune nu resusti in multe activitati de munca.

PREFATĂ LA EDIȚIA ÎN LIMBA ENGLEZA

În anii 70 şi 80, oamenii din Trupul lui Hristos au început să încerce să se cunoască mai bine, ca să poată fi împliniţi şi fericiţi şi, în acelaşi timp, să dea tot ce au mai bun pentru Dumnezeu. Aceştia voiau să ştie cum sunt şi alţi oameni, pentru a se putea relaţiona mai bine la ei. Cu cât înţelegem mai mult înzestrările noastre, cu atât mai mult ne putem bucura de munca noastră şi o putem realiza mai eficient.

Cei care au fost preocupaţi de comportamentul uman, s-au uitat Ia lista darurilor din Romani 12 şi au fost surprinşi să vadă cele şapte tipuri de personalitate, deja demonstrate în studiile seculare. Poate lui Dumnezeu Îi place să ascundă adevăruri în Cuvântul Lui, pentru a fi descoperite şi înţelese într-un moment ulterior. Iar acest lucru se întâmplă cu regularitate. Este plăcut atunci când lumea seculară şi cea religioasă pot avea o bază de comunicare.

Această carte tratează ,,darurile motivaţionale. Don şi Katie ne oferă o modalitate biblică de a descoperi darurile native pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă şi celorlalţi. Testele care însoţesc această învăţătură sunt precise, detaliate şi eficiente. Sunt teste pentru adulţi, adolescenţi şi copii şi se găsesc traduse în multe limbi. Darurile de învăţătură şi administrare ale lui Katie se văd foarte clar în modul lor de abordare a subiectului! Se pare că nimeni nu a fost uitat. Învăţătura acestei cărţi şi testele care o însoţesc te vor ajuta să te înţelegi mai bine şi, în acelaşi timp, să-i înţelegi şi pe alţii. Vei vedea că-ţi va fi mai uşor să ierţi şi să nu mai critici, şi astfel ajutorul oferit relaţiilor interpersonale va face ca Trupul lui Hristos să funcţioneze mai bine. Dacă vrem să fim modele pentru această lume, trebuie să învăţăm să ne înţelegem, să ne iubim şi să ne susţinem unii pe alţii.

Familia Fortune tratează subiectul ca fiind ,,daruri ce ne conturează personalitatea. Este evident pentru cititor că Duhul Sfânt a suflat o atingere proaspătă a Scripturii pe care o împărtăşesc.

Întotdeauna vor exista oameni care vor critica noi modalităţi de a privi Scriptura, spunând: ,,Isus, Pavel şi alţi apostoli nu au văzut aşa ceva în Scriptură! Răspunsul meu este ,,nu, dar nici Isus nu a folosit curentul electric pentru a citi Scriptura, şi faptul că folosesc curentul electric în secolul XX nu înseamnă că este păcat. Dumnezeu a creat mai întâi lumina, şi apoi i-a permis lui Edison să descopere şi să facă în aşa fel încât acea lumină să fie disponibilă într-un mod nou. Pare logic ca Dumnezeu să ne dea o introspecţie proaspătă pentru zilele noastre.

Ii cunosc pe Don şi pe Katie de mulţi ani. In 1967, am fost implicată în, ceea ce au însemnat începuturile organizaţiei internaţionale Women Aglow, şi Katie a fost primul editor al revistei Aglow. Întotdeauna am fost impresionată de latura ei iubitoare şi de numeroasele ei talente de scriitor, orator, grafician şi fotograf. (Ea a făcut poza pentru coperta primei ediţii a cărţii mele Im Glad You Asked That (Mă bucur că m-ai întrebat acest lucru.)

Cu un an în urmă am participat la seminarul despre darurile motivaţionale ţinut de Don şi Katie în biserica lor. Mi-a plăcut mult modul în care au prezentat pe rând seminarul— predara în echipă. Cercetările lui Katie, atenţia acordată detaliilor şi entuziasmul faţă de lucrurile descoperite erau evidente, ca dealtfel şi felul în care se bucura de acest subiect. Don, fost factor poştal şi actual lider al departamentului de evanghelizare al bisericii sale, este o persoană relaxată şi Ia locul ei. Ea dădea exemple adecvate, de obicei dîin viaţă, şi mai glumea din când în când pentru a destinde atmosfera.

Aşadar, Don îi pregătea pentru a asculta lucruri interesante şi ilustraţii din partea lui Katie.

Când mi-am făcut testul, am descoperit că, la fel ca şi Katie, darul administrării este darul meu principal. Al doilea era cel al învăţăturii, iar al treilea, cel al compasiunii. Katie spune că, dacă un punctaj mare la ceea ce ea numeşte ,,darurile de vorbire - cum sunt primele două daruri pe care le am eu - este bine când sunt echilibrate de un ,,dar de slujire - cum ar fi darul compasiunii.

Întotdeauna m-am gândit că darul administrării este în primul rând pentru bărbaţi, dar cercetându-mă mai profund am văzut cum Dumnezeu a folosit acest dar în viaţa mea. De exemplu mi-am dat seama cum Dumnezeu mi-a dat abilitatea de a organiza invitaţiile care îmi ocupau toată masa din sufragerie. Pentru a le putea trata pe toate, nu mi-a luat mult timp să scriu scrisorile şi trimit un răspuns rapid celor. care ne scriseseră. Mi-am dat seama că modul meu de a studia şi a lucra era diferit de cel al lui Dennis. E1 scrie şi studiază inductiv, aprofundând în anumite locuri, iar apoi aducând lucrurile împreună; mie îmi place să învăţ şi să citesc deductiv, pas cu pas.

Pentru că sunt implicată în lucrarea de rugăciune şi consiliere, mi-am dat seama de importanța darului de administrare în această lucrare. De obicei, văd imaginea de ansamblu foarte uşor şi păstrez observaţii preţioase despre experienţele în rugăciune. Insă la darul compasiunii trebuie adăugat cel de administrare. Sunt conştientă de faptul că persoana cu care mă rog trebuie să se simtă iubită altfel nu ar mai fi deschisă ca să primească vindecarea. Totuşi, o persoană cu un punctaj maxim în dreptul darului compasiunii, poate fi foarte eficientă în lucrarea de rugăciune, dar poate nu e cea mai potrivită pentru a conduce o astfel de lucrare - este vorba de cel care aude numeroasele nevoi şi care stabileşte apoi o întâlnire între consilier şi persoana cu probleme. In cazul acesta, persoana cu darul compasiunii ar fi în stare să ia toate nevoile asupră ei şi, într-o perioadă de un an sau mai bine, va fi epuizată.

Judy Blankenship, o prietenă.de-a mea, a participat şi ea la seminarul acela. Ea făcuse testu1 cu trei ani în urmă, iar acum îl făcea pentru a doua oară. Mi-a arătat rezultatele celor două teste.şi erau exact la fel, lucru care m-a impresionat; dar m-a interesat să văd, în al doilea test, cât de mult îşi dezvoltase darurile, aceasta arătând creşterea ei în acel domeniu.

Fiind sotie de pastor de douăzeci şi doi de ani, cred că această învăţătură despre darurile motivaţionale este importantă ca bisericile să funcţioneze bine. Mulţi dintre conducătorii bisericii nu sunt înzestraţi cu darul administrării, dar află că trebuie să facă acest lucru ca parte a slujbei. Nu ştiu când să ceară ajutorul şi toţi îşi pun întrebarea de ce biserica nu creşte. Acelaşi lucrător poate avea un dar extraordinar, precum cel al încurajării, şi o parte dintre enoriaşi se bucură de predicile lui, pe când cealaltă parte se aşteaptă din partea lui să fie un bun învăţător (sau invers) Când încearcă să fie ceea ce de fapt nu este, poate interveni frustrarea, atât pentru el, cât şi pentru ascultătorii lui : Ei bine, pastorul nu a nimerit-o prea bine azi! Un lucrător înţelept, nu numai că îşi va descoperi darurile, ci şi darurile membrilor congregaţiei, astfel încât aceştia să-1 ajute pe deplin în înaintarea Iui în Iucrarea la care a fost chemat. Apoi, dacă îşi alege un asistent, poate alege o persoană care să aibă exact darurile care îi lipsesc lui, şi astfel, ca un bun păstor, să se îngrij,ească, de oile lui pentru a avea o hrană echilibrată. .

Am două semnale de alarmă. Primul: ai grijă să nu-i pui pe oameni într-o cutie, ci foloseşte acest studiu al darurilor ca un instrument de măsură pentru a vă înţelege şi pentru a vă ajuta, unii pe alţii. Al doilea: nu uita că darurile motivaţionale (native, naturale) nu le înlocuiesc pe cele de manifestare (supranaturale), iar cele două nu trebuie confundate.

Dumnezeu să te binecuvânteze în timpul în care vei studia cu Don şi Katie Fortune pentru a-ţi Descoperi darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu.

Rita Bennell

*Dacă vrem să fim modele pentru această lume, trebuie să învăţăm să ne înţelegem, să ne iubim şi să ne susţinem unii pe altii., *_ ce grea proba! Domnul sa ne ajute!

Amuzante raspunsuri dai tu Anna. Merg pe ideea ca Isus este singurul model din punct de vedere moral care trebuie urmat, iar omul nu va ajunge niciodata sa fie idoul altei persoane alt model. Stau si ma gândesc privind in istorie, care asa zisa personalitate ar putea fi un exemplu demn de urmat din toate privintele si nu gasesc, in ziua de azi nici atat. Consider doar ca omul trebuie sa se straduiasca sa fie un model doar in ochii lui Isus si nimic mai mult.

Ceea ce eu am raspuns dovedesc probe clare ca incerc sa fiu model in ochii lui Isus, nici decum in ochii cuiva. Normal ca Isus este modelul de urmat!! Avem de invatat... si fiecare pas, intamplare,incident este folositor pentru cresterea si maturizarea noastra.

PREFATA LA EDITIA IN LIMBA ROMANA

Considerăm apariţia acestei cărţi un eveniment, deoarece ea acoperă un domeniu crucial pentru viaţa spirituală a bisericii şi răspunde unei nevoi demult conştientizate, însă foarte puţin întâmpinată într-un mod optim. In urma unei evaluări calitative care a fost făcută bisericii Metanoia din Timişoara, a reieşit că majoritatea menbrilor au nevoie de asistenţă în procesul cunoaşterii darurilor spirituale cu care pot sluji Trupului lui Hristos. Această este una dintre nevoile cele mai importante ale bisericii contemporane: omul potrivit la locul potrivit. Cunoaşterea darurilor spirituale ne ajută să ne înţelegem pe noi înşine, locul nostru, chemarea şi slujirea noastră, dar, în acelaşi timp, putem să-i întelegem şi pe ceilalti. Dacă biserica lui Hristos functionează în virtutea darurilor spirituale atunci va avea parte de armonie şi eficienţă. Dacă nu îţi cunoşti darul spiritual nu poţi fi împlinit în calitatea ta de creştin, nu poţi fi eficient şi nici focalizat.

Această realitate a definit efortul nostru de a căuta materialele cele mai potrivite care să abordeze această tematică într-un mod cât mai elocvent. Am împărtăşit nevoia şi problema noastră cu prietenii noştri Rance şi LaRhea Smith, şi imediat ne-au recomandat cu foarte mare încredere cartea Descoperă-ţi darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu scrisă de Don şi Katie Fortune. Chiar înainte de a o putea tipări, biserica Metanoia a beneficiat de pe urma acestei cărţi prin materialele care au fost traduse şi fotocopiate, prin aplicarea testelor darurilor şi prin asimilarea studiilor făcute pe marginea acestor teste. Diferenţa a fost imediat evidentă. Acum avem la dispoziţie un material complet şi comprehensiv, potrivit să ne călăuzească în demersul nostru de a ne descoperi, dezvolta şi dedica slujirii darurile spirituale cu care am fost înzestraţi.

Atunci când creştinii slujesc în domeniul înzestrării lor spirituale, ei acţionează mai puţin prin propria lor putere şi mai mult prin puterea Duhului Sfânt. In felul acesta, oameni obişnuiţi pot face lucruri extraordinare. Descoperirea şi folosirea darurilor este singura modalitate de a pune în aplicare teza reformatorilor: ,,preoţia tuturor credincioşilor. Cum se poate realiza aceasta din moment ce creştinii, nici măcar nu îşi cunosc darurile şi chemarea divină? Care a fost sursa acestei disfucţiona1ităţi? In primul rând, ignoranţa sau superficialitatea cu care liderii au tratat această problemă, şi apoi concepţiile ,,teologice care au dominat biserica în ultimele secole, concepţii care au înhibat şi sufocat implicarea membrilor bisericii în diverse lucrări de •slujire şi manifestarea recunoscută a darurilor lor.

Conducerea structuralistă are tendinţa de a dicta care sunt lucrările pe care şi le pot asuma laicii şi apoi caută frenetic ,,voluntari care să le împlinească viziunea. Dacă nu găsesc nici unul încep să facă presiuni. Oamenii trebuie să se conformeze cadrului de referinţă preconceput al Iiderilor lor. In contrast, conducerea spiritualistă se opune potrivirii darurilor într-un plan prestabilit, deoarece sunt ostili, în general, faţă de orice structură bisericească. Aceasta, din punctul lor de vedere, nu ar fi cu adevărat ,,spiritual. In plus, o mare parte dintre spiritualişti plasează darurile spirituale exclusiv în domeniul extraordinarului, spectaculosului şi supranaturalului, ceea ce desigur că împiedică abordarea darurilor spirituale ca un fenomen genera1 al vieţii bisericii, de fapt o contribuţie implicită a fiecărui credincios.

Abordarea orientată pe daruri reflectă convingerea că Dumnezeu hotărăşte în mod suveran care creştin este cel mai potrivit să facă o anumită lucrare. Rolul conducerii bisericii este să-i ajute pe membrii ei să-şi identifice darurile şi să-i integreze intr-o lucrare corespunzătoare

Dacă eşti un lider în biserică ai o responsabilitate dublă. În primul rând, acum poţi să îţi evaluezi slujirea în virtutea înzestrării tale spirituale şi, în acelaşi timp, să îi ajuţi pe ceilalţi credincioşi să îşi descopere darul şi să îşi găsească locul în Trup.

Dacă eşti membru în biserică ai, de asemenea, o slujbă dublă: să îţi descoperi darul şi domeni slujirii tale eficiente şi să contribui la dezvoltarea celorlalţi prin împărtăşirea acestui material pastorul şi alţi lideri din biserica ta, precum şi cu alţi prieteni şi membri ai bisericii din care faci parte cu aprobarea pastorului, poţi începe un grup de studiu care să abordeze tematica darurilor spirituale şi să contribui, astfel, la împlinirea scopului lui Dumnezeu pentru viaţa ta şi pentru Biserica Sa.

Desigur, această carte nu abordează întreaga problematică a darurilor spirituale, autori dedicându-se explorării semnificaţiei pasajului din Romani 12:6-8 care tratează subiectul darurilor motivaţionale. Acuitatea definiţiilor şi distincţilor făcute de autori sunt suficiente ca să înţelegem clar modul în care Biblia structurează lucrarea darurilor spirituale, de aceea cred că este redundantă orice explicaţie pe care aş putea să o adaug.

Trebuie să apreciem munca Mihaelei Giurgiu care a făcut voluntar traducerea acestei cărţi, chiar dacă a plecat din ţară, este conştientă că eforturile ei sunt răsplătite prin binecuvântarea care această carte o aduce în viaţa flecărui cititor. Această carte a necesitat efortul conjugat. al multor persoane. Le mulţumim tuturor celor care au ajutat în vreun fel la publicarea acestei cărți Traducerea, adaptarea, corectura, editarea, tehnoredactarea, finanţarea, promovarea etc., toate acestea au fost făcute de oameni dedicaţi care şi-au făcut partea dezinteresat. Nu vom aminti ai nici un alt nume pentru a nu face vreo omitere şi să greşim, astfel, faţă de cineva.

Adaptarea mesajului cărţii pentru publicul rornân nu a fost uşor de făcut. Autorii au folosit traducerea englezească a Bibliei şi implicit denumirile darurilor care existau în pasajul din Rom 12. Nu acelaşi lucru 1-am putut face noi, pentru că în traducerea Comilescu a Bibliei, denumiri darurilo nu sunt foarte specifice, iar semnificaţia lor interferează cu alte daruri spirituale menţiona în alte pasaje biblice. De exemplu, sintagma ,,darul prorociei (Romani 2 1 :6) folosită în traducere romanească a Bibliei apare şi în 1 Corinteni 12, în lista darurilor de manifestare, ceea ce instinctul ne conduce pe o pistă falsă de interpretare. În limba engleză este folosit termenul perceiver care are

un sens mult mai amplu decât prophaecy(profeţie, prorocie), şi desemnează, conform dicţionarului Webster, ,,o persoană cu sensibilitate, care observă, care înţelege. Pentru a reda cât mai bine at sensul biblic cât şi cel al limbii engleze am ales să traducem prin termenul discernărnânt. Exemple de genul acesta ar putea continua, dar nu dorim să stricăm din farmecul cărţii gândindu-vă la tot felul de altemative.

Orice traducere este asemenea ospitalităţii, trebuie să creezi un cadru în care ,,străinul să simtă ,,ca acasă. Traducerea ca ospitalitate este o artă care se şlefuieşte prin practică. În traducerea acestei cărţi ne-am bucurat de două avantaje de faptul că limba engleză este un ,,străin flexibil, limba română o ,,gazdă bună.

Beneficiază de această carte şi ajută şi pe altcineva să se bucure de binecuvântarea ta. Grad de împlinire personală depinde de dezvoltarea şi manifestarea noastră în aria de competenţă a darurilor spirituale. Extinderea împărăţiei lui Dumnezeu depinde de contribuţia fiecăruia. Nici o contribuţie nu este minoră ca să fie neglijată, nici un dar nu este prea neînsemnat ca să nu poată fi de folos. Ne rugăm ca această carte să te ajute să împlineşti scopul lui Dumnezeu pentru viaţa şi să devii ceea ce Dumnezeu a intenţionat pentru tine. Nimeni în afară de tine nu poate împlini scopul lui Dumnezeu pentru viaţa ta, nimeni în afară de tine nu te poate impiedica să devii cea ce Dumnezeu a intenţionat să fii. Acum ştii de unde să începi! Începe prin a-ţi descoperi daruri cu care te-a înzestrat Dumnezeu!

Valentin Dedu,

Notă:

Familia Rance şi LaRhea Smith sunt pionieri lucrării cu bărbaţii în România. Această familie a investit pentru demararea aeestei lucrări în România, au asistat la formarea primelor grupuri de bărbaţi care au studiat cărţile traduse lui Edwin Loujs Cole, Adevărata Bărbătie, Curajul, Integritate sexualăşi au susţinut apariţia revistei Apollo. Mai multe detalii puteţi afla al www.abcr.ro

Si eu interesat! 

Multumim... Ioii numarul creste!! Bun venit!!

INTRODUCERE

Era în 1974 când prietenii noştri, Lynn şi Glenn Koontz, ne-au invitat la ei pentru a ne împărtăşi din ceea ce învăţaseră despre darurile motivaţionale în timpul seminarului Principalele Conflicte ale tinerilor, susţinut de Bill Gothard. Ne încânta ceea ce auzeam, pe măsură ce Glenn trecea prin notiţele lui. Dintr-odată, am văzut de ce eram atât de diferiţi unul de celălalt. Ne-a ajutat să înţelegem unele lucruri despre noi, pe care le ocoleam. ,,A!, spuse Don către mine. ,,Acum înţeleg de ce eşti întotdeauna atât dedornică să organizezi toate lucrurile, inclusiv pe mine şi pe copii!

,,Stai aşa!, am răspuns eu, ,,şi eu înţeleg de ce întotdeauna spui oamenilor să caute ce e mai bun în orice situaţie. ,

Mi-am dat seama imediat că darul meu principal era darul administrării.: Pentru prima dată în viaţa mea, mi-am dat seama de ce aveam întotdeauna un zel atât de mare pentru orice lucru în care mă implicam. Am înţeles că nu era nici o problemă în faptul că eu delegam sarcinile, în loc să le fac singură. Puteam, în sfârşit, să mă eliberez de vina pe care mi-o impuneam din cauza faptului că nu mă puteam ridica la imaginea unei ,,gospodine ideale. M-am simţit; uşurată când am înţeles că interesul meu în conducerea unor proiecte în afara casei erau cuprinse în comportarnentul aşteptat şi acceptat pentru darul meu. Am recunoscut şi unele domenii din viaţa mea ca fiind caracteristice persoanei cu darul administrării. Acum puteam lucra la aceste aspecte, înţelegându-le, mult mai bine.

Don şi-a identificat ca dar principal dărul încurajării. A putut înţelege de ce era aşa de dornic să dea sfaturi oamenilor...uneori, chiar dacă aceştia nu le cereau. Şi-a dat seama că Domnul l-a echipat să fie persoana care îmbărbătează, care edifică oameni în Trupul lui Hristos şi că trebuia să persevereze în a face acest lucru, chiar şi atunci când rezultatele, nu erau imediat vizibile.

,,Aş putea începe să accept unele dintre ideile şi comportamentele lui Katie, care pentru mine erau enigmatice a recunoscut el mai târziu. Ştiind că ea acţionează folosind: darul motivaţional pe care Dumnezeu i l-a dat, am încetat, să mai încerc să o schimb după modul meu de a gândi şi acţiona.

Cât despre mine, mi-am dat seama că trebuia să-l eliberez pe Don .pentru a fti ceea ce Dumnezeu 1-a facut să fie. Nu mai era nevoie ca diferenţele dintre noi să fie o ameninţare la adresa celuilalt. Ba din contra, ne puteam bucura de ele, ştiind că Dumnezeu ne-a adus unul lângă celălălt în căsnicie cu daruri diferite, care aveau să ne îmbogăţească vieţile noastre dacă permitem acest lucru.

Am început să recunoaştem şi înzestrarea unică a fiecăruia dintre cei trei copii ai noştri Linda este exemplul clasic de persoană înzestrată cu darul compasiunii David este înzestrat cu un amestec interesant între darurile părinţilor lui El este persoana cu darurile admistrării, învătăturii şi încurajării Dan este persoana cu darul discernământului, moderat de compasiune, Cât de încântător a fost să îi vedem cum cresc şi dezvoltându-se, pe măsură ce le permiteam să fie ceea ce Dumnezeu îi crease să fie. Am înţeles modul potrivit de a-i disciplina sau încuraja

Am devenit sensibili şi fată de darurile prietenilor şi colegilor. Am putut înţelege mai bine de ce unele dintre acţiunile noastre au cauzat în ceilalti, mai degrabă, o reactie negativă decât un răspuns pozitiv şi de ce, uneori, ne simţeam amenintaţi de anumiţi oameni. Conflictele, de altă dată, dintre personalităţile noastre s-au diminuat - în cele mai multe cazuri, chiar au dispărut

Cum punem în practică, în relaţiile noastre interpersonale, tot ceea ce înţelesesem din discuţia despre darurile spirituale am văzut de ce predicile pastorului nostru gravitau, de obicei, în jurul anumitor teme. De ce o anumită persoană, care a fost pusă într-o .funcţie de conducere nu putea să facă faţă. De ce fiul nostru cel mai mare avea un grup larg de prieteni, în timp ce fiul nostru cel mic era fericit având doar unul sau doi prieteni apropiaţi. De ce fiica noastră se împrietenea în mod constant cu cei care nu puteau fi iubiţi.

Totul începea să aibă sens!

CERCETARE SUPLIMENTARĂ

Ni s-a Iărgit perspectiva în momentul în care am primit un set de casete cu seminarii despre darurile spirituale ţinute de Rev. Don Pickerill, preşedintele Colegiului Biblic Life, din California. Pe măsură ce cercetam mai mult Scriptura, deveneam din ce în ce mai încântaţi. Personajele biblice prindeau viaţă. Slujirea lor, motivele şi metodele au început să se potrivească cu scopul şi planul lui Dumnezeu pentru vieţile lor.

În acelaşi timp, Duhul Sfânt a început să-mi comfrme că acesta era un subiect pe care E1 voia să-l abordez în seminarele ţinute de mine. (Identificasem la mine, ca dar secundar, darul învăţăturii.) Deci, luând ceea ce alţii descoperiseră şi adăugând ceea ce învăţam din Scriptură şi din experienţă, am început să-i învăţ pe alţii despre aceste daruri la întâlniri de femei, studii biblice, oriunde Domnul îmi deschidea o uşă.

Şi, desigur, cu cât predam mai mult, cu atât învăţam mai mult. Răspunsul pe care îl primeam din partea participanţilor la grupuri era extraordinar. Mai multă înţelegere! Mai multe indicii că această învăţătură era, într-adevăr, esenţială şi schimba vieţi. Strângeam informaţii de la fiecare grup cu care ţineam un seminar şi realizam o diagramă pentru evaluare personală (darul meu de administrare în acţiune), care urma să-i ajute pe oameni în a-şi identifica darurile.

Mai multe femei din zona noastră au început să înveţe pe alţii despre acest subiect şi ne-am hotărât să ne întâlnim o dată pe lună pentru a împărtăşi lucrurile nou descoperite şi astfel să ne împrospătăm minţile. Le-am spus Margaretei Ann Harwick, lui Judy Walker, Iui Bobbie Elmore şi .Barbarei Walsh că pregăteam o carte despre acest subiect şi le-am cerut ajutorul. Am petrecut momente minunate împreună pe când cercetam, revizuiam şi dezvoltam materialul.

Mulţumiri speciale sunt aduse acelora care ne-au ajutat mai târziu la strângerea materialelor, Coleen McGowan, Lydia Mathre şi CaroI Miller. Multe mulţumiri Helenei Bishop, care a petrecut ore interminabile în faţa calculatorului, ajutându-ne. De asemenea, vreau să-i mulţumesc Elizabethei Sherrill pentru editarea ei precisă şi minuţioasă.

O EXPUNERE CUPRINZĂTOARE A ÎNVĂŢĂTURII

În ultimii doisprezece ani, împreună cu Don, am ţinut seminarii despre darurile motivaţionale în întreaga ţară, din Washington până în Florida, din Califomia până la New York. Am continuat în Canada, Noua Zeelandă, Australia, Anglia, Scoţia, Germania, Panama, India, Singapore, Hong Kong, Coreea, Japonia şi Filipine.

Testele de evaluare au fost traduse în limbile germană, spaniolă, franceză, coreană, poloneză, finlandeză şi japoneză.

Am fost privilegiaţi să lucrăm cu nişte interpreţi extraordinari. În Panama, am văzut că soţia evanghelistului Mike Hines, Karen Hines, a predat despre acest subiect ani de zile. În Germania, Waltraud Keil (un profesor la Şcoala de limbi Berlitz) ne-a ajutat să îmbunătăţim metoda de predare a acestui material pentru a avea mai mult impact. In Japonia, tânărul pastor Kai a interacţionat cu noi în aşa fel încât nu ar fi putut fi decât lucrarea Duhului Sfânt.

În Coreea, Archer Torrey, nepotul teologului şi scriitorului A.R. Torrey, şi el însuşi un teolog, a fost traducătorul nostru la Jesus Abbey. Când l-am întrebat de ce traducerea lui este deseori mai Iungă decât originalul, ne-a explicat că primea unele clarificări din partea Duhului Sfânt şi le adăuga şi pe acelea.

Am avut şi unele momente amuzante, cum a fost acea întâlnire în care Don a spus: ,,O persoană cu darul discernământului posteşte şi se roagă des. Prietenul nostru misionar, Ron Sisco, a intervenit cu o corectare rapidă când traducătorul a spus: ,,O persoană cu darul discernământului deseori se roagă repede.

Am descoperit că această învăţătură se referă şi se aplică nu numai oamenilor din culturi şi ţări diferite, ci şi oamenilor din orice fel de biserică, denominaţie sau organizaţie para bisericească. Primim răspunsuri entuziaste din partea adolescenţilor, tinerilor studenţi, adulţilor şi oamenilor mai în vârstă. Toţi ne spun acelaşi lucru: ,,Acest seminar mi-a schimbat viaţa!

VEŞTI BUNE DESPRE O MARE BUCURIE

Există un acrostih folosit des în cercurile creştinilor:

JESUS (Isus) •

OTHERS (Alţii)

YoU (Tu)

Am scris această carte deoarece Isus, Domnul nostru, ne-a pus pe inimă s-o facem.

Am scris această carte deoarece alţii, de fapt sute dintre voi, ne-au cerut să aşternem această învăţătură pe hârtie. .

Ştim că te va ajuta pe tine, deoarece am văzut atât de multe vieţi schimbate şi focalizate prin această învăţătură. •

Ştim, fără nicio umbră de îndoială, că finalul aventurii pe care o începi azi va da bucurie vieţii tale!

Bucuria este rezultatul faptului că acţionezi în sfera darurilor tale spirituale!

Note:

1. în Iimba engleză pentru verbul ,,a posti şi adverbul ,,repede este acelaşi cuvânt ,,fast (n.ed.)

2. 1n Iimba română, englezescul , joy este tradus prin bucurie.

PARTEA I

PERSPECTIVE

TREI CATEGORII DE DARURI

Dacă ai un coş cu mere, portocale şi banane - ce ai? Un coş cu mere? Nu, ai un coş cu fructe. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cele trei categorii de daruri enumerate în Noul Testament. Toate cele trei grupe sunt compuse din daruri, însă, ca şi fructele din coş, fiecare grup este unic şi distinct.

Una dintre aceste categorii de daruri deţine cheia în înţelegerea multor lucruri cu privire la noi înşine - de ce gândeşti şi acţionezi într-un anumit mod, cum te raportezi la oamenii şi circumstanţele din jurul tău şi ce te face pe tine, ca individ, atât de special. Acesta este şi subiectul cărţii de faţă. Şi anume, darurile despre care citim în prima epistolă a lui Petru:

,,Aşa cum fiecare din voi a primit un dar (un talent spiritual specific, o măreaţă înzestrare divină) întrebuinţaţi-l în folosul altuia, ca un mandat acordat de harul felurit al lui Dumnezeu - administraţi-l credincios, folosiţi-l fără motivaţii greşite (puteri şi daruri garantate creştinilor printr-un favor nemeritat).

1 Petru 4: 10 (traducere liberă din limba engleză)

Acest verset este, fără îndoială, o dovadă a faptului că fiecărui credincios i-a fost dat un dar. În acelaşi timp, este şi o poruncă de a folosi acest dar spre folosul altora Dumnezeu nu ne ar porunci să folosim ceva ce nu avem, dar ne cere să folosim înţelept ceea ce ne-a dat, însă, cum putem să ne cunoaştem darul spiritual?

Cuvântul grecesc folosit pentru ,,dar este ,,charisma , definit în dicţionar ca fiind o ,,gratificaţie divină.... o înzestrare divină.... un dar fără plată. Deci, nu este ceva ce putem câştiga. De fapt, porunca nu este să încercăm să-l merităm, ci doar să-l folosim. Acest dar ne aparţine. Dumnezeu ni l-a dat fiecăruia dintre noi încă de la naştere. ..

Aşa cum am menţionat, acest lucru este valabil doar în cazul unei singure categorii de daruri, din cele trei categorii pe care le găsim în Noul Testament. Dar să aruncăm o scurtă privire asupra fiecărei grupe, pentru a observa modul minunat în care ne-a creat Dumnezeu.

» TREI CATEGORII DE DARURI DARURILE DE MANIFESTARE

I. Prima categorie a darurilor o găsim în 1 Corinteni 1 2:

,,Și fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora. De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înțelepciune; altuia, să vorbească despre cunoştinţă, datorită aceluiași Duh; altuia credință, prin acelaşi Duh; altuia darul tămăduiri1or, prin acelaşi Duh; altuia, puterea să facă minuni, altuia, proorocia, altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; și altuia, tălmăcirea limbilor.

Versetele 7-10

În pasajul acesta, sunt enumerate 9 daruri:

1. Cuvântul de înțelepciune— o revelație a înțelepciunii, mai presus de înțelepciunea care permite unei persoane să știe ce să spună sau cum să acționeze într-o anumită situație.

2. Cuvântul de cunoştinţă - descoperă informații despre o persoană, un grup de persoane o situație, care, în mod natural, nu ar fi putut fi cunoscute.

3. Darul credinței - acea credință capabilă să mute munții și care așteaptă cu răbdare răspunsurile.

4. Darul vindecării—ref1ectă diferitele căi și modalități prin care Dumnezeu permite vindec anumitor boli.

5. Darul de a face minuni - oglindește manifestarea puterii lui Dumnezeu în acțiuni ce depășesc legile naturale.

6. Darul profeției - redă revelația divină printr-o persoană, care are ca scop încuraja încurajarea și sprijinirea altora

7. Dărui deosebirii duhurilor— caracterizează abilitatea unei persoane de a discerne ce fel de duh acționează într-o situație dată.

8. Darul vorbirii în limbi - reprezintă vorbirea în alte limbi, date de Duhul Sfânt, care nu fi înțelese de cel ce le rostește.

9. Darul interpretării limbilor arată abilitatea supranaturală de a înțelege și de a transfera ceea ce a fost spus în alte limbi.

Aceste daruri au fost numite daruri de manifestare, deoarece Pavel a folosit cuvântul ,,phanerosis , care înseamnă ,,expunere, exprimare, manifestare, cu alte cuvinte, Pavel definește ca fiind manifestări supranaturale ale Duhului Sfânt, care acționează prin intermediul unui credincios.

Această categorii , însă, nu reprezintă obiectul nostru de studiu Biblia ne arată că, în cazul acestor daruri, cel care le posedă este trimis la cei care trebuie să beneficieze de acele daruri (așa cum a vindecat orbul și șchiopul) Apoi, nimeni nu poate hotărî când să folosească darul, Duhul este singurul care poate lucra, folosindu-Se de un vas disponibil și pregătit. Deci, aceste daruri sunt cele indicate de 1 Petru.

Mission Holy Doctor

Parteneri

Rezultate google

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

© 2017   Created by Emil Georgescu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor