“Credința în Dumnezeu a fost arma mea cea mai puternică.” – Vasile Motrescu

“Este un caz unic în istoria rezistentei anticomuniste din România. Un taran bucovinean sarac, Vasile Motrescu, constrâns de comunisti sa ia calea codrului, a pus mâna pe arma spre a-si apara libertatea si viata. În acelasi timp, în anii 1952-1954, el noteaza zilnic ceea ce face si simte. Este singurul partizan anticomunist român de la care a ramas un “Jurnal“, în care a consemnat toate preocuparile, suferintele si gândurile care îl framântau, toate evenimentele si sperantele care i-au marcat viata de om liber în salbaticia muntilor, ziua si noaptea, vara si iarna”, se afirma in prezentarea lucrarii “Jurnalul unui partizan: Vasile Motrescu si rezistenta armata din Bucovina, 1944-1958“, de Adrian Brisca (INST). Vasile Motrescu mai scrie si noua excelente scrisori, pline de patriotism si curaj, pe care partizanul le-a trimis autoritatilor comuniste, precum si sase poezii, compuse în aceleasi conditii vitrege. Vasile Motrescu, care s-a aflat si alaturi de Gavril Vatamaniuc, are la un moment dat si un joc cu Securitatea, dar doar pentru a salva in cele din urma gruparea lui Ion Gavrila Ogoranu, celebrul luptator din munti, care afirma, in documentarul video din finalul materialului, ca autorul randurilor de mai jos, in ciuda aparentelor de simplu taran, era un literat si un foarte bun cunoscator al istoriei nationale. Nascut la 11 octombrie 1920 în comuna Vicovu de jos, județul Suceava, Vasile Motrescu, dupa ce este capturat prin tradare, este executat la Botosani, pe 29 iulie 1958, la orele 21,30. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

* Voi continua să postez texte din Jurnalul lui Vasile Motrescu , publicat în cartea „Jurnale din rezistența anticomunistă” Editura Nemira 2006

Vizualizări: 347

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Vasile Motrescu – Pagină de Jurnal - Vineri, 3 octombrie 1952 - •
După ce am tras în cerb am stat de s-a făcut ziuă, ne-am luat bagajul și am plecat spre Poiana Pietrosul unde am dormit vreo două ore, am făcut foc, spre apus de poiană în pădure am fript barabule de am mâncat şi după masă am plecat la coliba de pe Bâtca, de la colibă am mers de am luat plita ce era-ascunsă în ziua când am fugit din... ne-am dat drumul în fața Huţii şi pe cărare am venit până sub Poiana Pietrosul unde am lăsat bagajul, mi-am luat bagajul şi am venit prin pădure până toloaca Hutei unde ne-am despărțit de Y., el a plecat în sat, iar eu m-am continuat drumul mai departe cu o greutate de 30 kg şi obosit peste măsură am pornit la ora 7:45 de pe toloaca Hutei şi la ora 19.35 am. Aceste drumuri care le-am făcut [în] această săptămână, de duminică încoace, mi-au scurtat un an din viață, în special ultimul drum pe care 1-am făcut, mi-am adunat toate forțele să pot ajunge la colibă.

„Libertatea” bisericii penticostale sub comunism - cu dedicație tovarășului Sandu

Am încercat deschiderea unui nou topic dar nu a functionat. (Rog administratia să mute postarea aceasta într-un topic cu titlul „Libertatea bisericii penticostale in comunism” mulțumesc)

La topicul deschis de mine despre Vasile Motrescu , utilizatorul Sandu publică un mesaj pe care il transcriu integral aici îngroșând doar ceea ce vreau să scot în evidență.

Astăzi am găsit un articol despre biserica penticostala Maranata Rădăuți, articol care ne vorbește despre „libertatea” oferită de comuniști penticostalilor. ... dar să citim articolul (îl voi posta integral) 

Legătură Răspunsul lui sandu în Septembrie 25, 2017 pe 4:32pm

o falsa istorie a miscarii penticostale ,

Penticostalii au fost prigoniti doar pana in 1945, abia regimul comunist a ajutat miscarea penticostala sa devina in legalitate
penticostalii care au vazut in comunism ca fiind fiara din Apocalipsa , si au atacat comunismul au avut de suferit,ei nici nu au facut parte din Cultul Penticostal , ce atacau penticostalii membrii ai Cultului , desi ar fi putut gasi si motive serioase , dar au gasit false "descoperiri" ca motivare
caderea comunismului a aratat cat de false erau acele invataturi , care vedeau in Stalin pe fiara, de altfel si alte prevestiri penticostale mai mari ca de prin zona Ploiesti au avut aceeasi soarta , iar a asemana falsele prevestiri cu penticostalismul si cu pastorii care nu s-au lasat antrenati in astfel de ideii e doar o enorma greseala a istoriei miscarii penticostale, permisa de liderii falsi penticostali strecurati in structurile Cultului si in politica
niciunul din pastorii penticostali adevarati nu a suferit in comunism , ce odata cu caderea comunismului, au incercat unii care condamnau cultul penticostal, sa se strecoare in cult si sa incerce preschimbarea istoriei , (partial falsul a reusit)
astfel doar falsii penticostali il pot considera pe acest Motrescu un simbol al miscarii penticostale din Bucovina
daca se incerca amintirea unuia dintre pastorii care ar fi fost intemnitati pentru cauza lui Motrescu mai era de inteles.-  dar un om convertit la penticostalism (sperand ca in acest fel v-a scapa de condamnare) sa devina un simbol al penticostalismului e penibil pentru intreaga comunitate penticostala din indiferent ce grupare penticostala ar fi
prin el se inceara doar identificarea unui simbol politic folosit in vederea intereselor unora din bucovineni si a justificarii altora de a face politica impotriva PSD
dar e de inteles sa vad ca unii asa zisi penticostali sustin aceasta cauza , stiind ca desi cred ca au Duhul Sfant, nu -L au cu adevarat, ce se amagesc ca au , neobservand falsul, de, adevar, chiar daca se pretind a fi profeti, de a putea vedea ce nu se vede , fiind intariti de alti falsi profeti , ca amagirea sa continue
- cat despre "un exemplu de urmat" , e o afirmatie total neserioasa

Razie asupra Bisericii penticostale Maranata din Radauti

De Marius Silvesan pe 23/10/2011

 Dr. Radu IROFTEI

În documentele consultate în Marea Britanie, The National Archives  Kew Garden de la Londra[1] mi-a atras atenția următorul titlu: ”Razie asupra creștinilor la Rădăuți – Nordul României; nici o permisiune  pentru creștini să cumpere o biserică nouă sau să reconstruiască una veche pe cheltuiala lor”, extras din Revista EWNS, aparținând Agenției Internaționale  Creștine de Știri, din data de 1 iulie 1979. Articolul menționat este o mărturie a constrângerilor și presiunilor exercitate de către autoritățile vremii împotriva creștinilor aparținând cultului penticostal.

Înregistrată în anul 1950,  sub numărul 681, biserica penticostală din orașul Rădăuți avea conform documentului menționat 994 de membri dintr-un total de 1500 care participau la slujbă. În aceste condiții, începând cu anul 1969, credincioșii au încercat să obțină aprobarea pentru a repara clădirea lăcașului de închinare. „Pentru creștini eu nu voi acorda niciodată permisiunea de a cumpăra o biserică”, li s-a spus de către primarul Gheorghe Ciurcureanu [CUCIUREANU]. Împrejurările care au generat aceasta stare de fapt –neacordarea autorizației de construcție- nu i-au descurajat pe membrii bisericii care au hotărât să continue realizeze reparația și extinderea lăcașului de cult și fără aprobarea autorităților. Drept rezultat a urmat o descindere la ordinele directe ale primarului  fiind confiscate 1200 kg de tabla galvanizată, lemn. Chiar și cooperativa care le-a vândut materialul fost amendată cu suma de 30.000 de lei, autoritățile obligând pe cel care a autorizat vânzarea, un tată de 4 copii să plătească el însuși  amenda pentru implicarea sa. Au fost amendați de asemenea conducătorul bisericii, Apostol Ozarchevici și casierul Titus Lupașcu dar și biserica cu încă 30.000 de lei, iar alți 8000 de lei au fost confiscați din fondurile bisericii.

Cazul a ajuns și în instanță, iar atunci când avocatul apărării s-a ridicat, judecătorul l-a întrebat: ”dumneavoastră tovarășe îi apărați pe creștini? știți că nu sunt permiși? ar trebui să mergeți la căpitanul politiei secrete[securității] Mihalcea și să discutați cazul”[2]. Atunci procesul a continuat fără avocat iar bisericii i s-a ordonat să plătească amenzile fără termen de apel.

            Secretarul de partid local a refuzat să-i vadă pe membrii bisericii privind acest caz; iar secretarul bisericii Penticostale local, Grosu Constantin și președintele cultului penticostal, Bochian Pavel din București au spus că nu au putut să facă nimic, fiindcă ei nu au vrut să fie implicați în problemele statului. La toate aceste opreliști membrii bisericii penticostale ”Maranata”, au găsit un mijloc foarte înțelept de a rezolva problema; renovarea și consolidarea din interior a clădirii.

            Cele prezentate mai sus au o semnificație deosebita, atât prin situația expusă, dar și prin faptul că orașul unde m-am născut, oamenii care îmi erau vecini sunt menționați in arhivele de la Londra.

            Înțelegem astfel că încrederea creștinilor din România nu s-a diminuat nici când variate măsuri de represiune ale regimului s-au aplicat împotriva lor cătând să-L slujească pe Dumnezeu chiar și în împrejurări potrivnice.


[1] F.C.O. 28/3841 (1979).

[2] Ibidem.

Radu IROFTEI este doctor în istorie al Universității București.

sursa: https://istorieevanghelica.ro/2011/10/23/razie-asupra-bisericii-pen...

Vasile Motrescu – Pagină de Jurnal - Vineri, 24 octombrie 1952. .
Cu ajutorul lui Dumnezeu am terminat de făcut bordeiul, soba şi tot ce e mai principal, mai rămânea de remediat şi ceva puţin de făcut în interior.
Seara după ce am mâncat am plecat cu Y spre sat eu spre Vicov, iar el spre Sucevita, după 2 dimineata pe iarbă am venit în drumul şoselei până la fabrică iar de la fabrică am trecut drumul şi am mers pe marginea şanţului Huţa spre toloacă până sus la observator. Mi-e frică să merg pe drumul Vărdiciului să nu fie pază de la observator. Am mers vreo 500 metri pe obcina Hardiecului cu Voievodeasa şi am făcut putin foc în pădurea întreagă şi pe la ora 1 2 noaptea de cum am ajuns am dormit până în zori de zi la ora 6 dimineaţa, mai bine zis mai rău m-am trudit decât am dorrnit sunt foarte obosit şi mă simt slab, mă dor şi picioarele.
Un martir al luptei pentru Libertate

Mission Holy Doctor

Parteneri

Rezultate google

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

© 2017   Created by Emil Georgescu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor