“Credința în Dumnezeu a fost arma mea cea mai puternică.” – Vasile Motrescu

“Este un caz unic în istoria rezistentei anticomuniste din România. Un taran bucovinean sarac, Vasile Motrescu, constrâns de comunisti sa ia calea codrului, a pus mâna pe arma spre a-si apara libertatea si viata. În acelasi timp, în anii 1952-1954, el noteaza zilnic ceea ce face si simte. Este singurul partizan anticomunist român de la care a ramas un “Jurnal“, în care a consemnat toate preocuparile, suferintele si gândurile care îl framântau, toate evenimentele si sperantele care i-au marcat viata de om liber în salbaticia muntilor, ziua si noaptea, vara si iarna”, se afirma in prezentarea lucrarii “Jurnalul unui partizan: Vasile Motrescu si rezistenta armata din Bucovina, 1944-1958“, de Adrian Brisca (INST). Vasile Motrescu mai scrie si noua excelente scrisori, pline de patriotism si curaj, pe care partizanul le-a trimis autoritatilor comuniste, precum si sase poezii, compuse în aceleasi conditii vitrege. Vasile Motrescu, care s-a aflat si alaturi de Gavril Vatamaniuc, are la un moment dat si un joc cu Securitatea, dar doar pentru a salva in cele din urma gruparea lui Ion Gavrila Ogoranu, celebrul luptator din munti, care afirma, in documentarul video din finalul materialului, ca autorul randurilor de mai jos, in ciuda aparentelor de simplu taran, era un literat si un foarte bun cunoscator al istoriei nationale. Nascut la 11 octombrie 1920 în comuna Vicovu de jos, județul Suceava, Vasile Motrescu, dupa ce este capturat prin tradare, este executat la Botosani, pe 29 iulie 1958, la orele 21,30. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

* Voi continua să postez texte din Jurnalul lui Vasile Motrescu , publicat în cartea „Jurnale din rezistența anticomunistă” Editura Nemira 2006

Vizualizări: 347

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Sâmbătă 13 Septembrie 1952

Toată ziua stăm la (colibă), spre seară am făcut o raită prin împrejurimile colibei nimic de mare importanță, am mai (omorât) o șerpoaică din care am scos 17 pui vii, curios lucru, seara am venit la colibă.

sursa: Jurnalul lui Vasile Motrescu , publicat în cartea „Jurnale din rezi...

Duminică, 14 Septembrie 1952

De dimineață ne-am sculat și am plecat la Pleșa am stat până seara flămânzi, când a înserat am plecat din Pleșa fără nimic, rupți de foame, din Pleșa am venit pe pârâul Neamțului până la Șoarec. Când a întunecat am venit pe drum până în păscăria din livada de la școală, am luat câte o bucată de ... cartofi tot noaptea am venit până la Sfredel la niște colibe vechi de cărbunari unde am fript cartofii, am făcut câte un cir și am dormit până la zi.

sursa: Jurnalul lui Vasile Motrescu , publicat în cartea „Jurnale din rezi...

Luni 15 Septembrie 1952

Când a răsărit soarele am ajuns la colibă. Peste zi am dormit trebuie să ... și nu a venit până în seară și ne-am odihnit, noaptea de la ora 10 a venit X. din sat (și ne-a spus că iarăși ne) urmărește Miliția.

sursa: Jurnalul lui Vasile Motrescu , publicat în cartea „Jurnale din rezi...

Joi 18 Septembrie 1952

În zori am plecat de la locul lui Ion, am 23 parte apă în desimea unde stau toată ziua și aștept să vie seara să plec iarăși în sat să-mi aduc de-ale mâncării și iarăși m-am dus la M. și mi-a dat de-ale mâncării și am plecat la locul lui Ioan unde am pus mâncare în stogul cu fîn, tot noaptea am luat celălalt bagaj din 23 și cu rucsacul și o traistă plină am plecat cu ajutorul lui Dumnezeu spre Hardec. De la portiță și până în drumul ce duce la Huta am venit mai mult cu lumină căci e în vale spre Hardec. Am venit toată noaptea cu greu în spate cu aproape 40 kg. Mi s-a făcut ziua în marginea toloacei Huta. Venind am dat peste porci foarte aproape la P.N.

sursa: Jurnalul lui Vasile Motrescu ...

Vineri 19 Septembrie 1952

Toată ziua am stat prin Hardec în marginea Hutei a plouat toată ziua.... în marginea toloacei spre Horodnicul de Sus și-mi marchez terenul pe unde să mă duc la ora 6 seara. Când a întunecat am traversat șoseaua pe la vale de fabrică și prin lu(n)că alături în drum până la Gura Hăștii și de acolo pe drum, până de la vale de casa silvică P.M. ... am înconjurat baraca lui N. , prin pădure e foarte întuneric și a început să plouă tare. Stau sub un molid, sunt ud și foarte îngândurat, pe ploaie m-am tras la o colibă de cărbunari părăsită și am adormit până la zi.

sursa: Jurnalul lui Vasile Motrescu ...

Sâmbătă 20 Septembrie 1952

În zori am plecat de la colibă și când a răsărit soarele am ajuns la colibă, am găsit pe frați dormind. Mi-au spus că umblă Miliția și se arată pe la oameni în numele meu și au luat 3 cași de la stână din pârâul Boului și au bătut ciobanii. Restul zilei bună seara, odihnă și repaus.

sursa: Jurnalul lui Vasile Motrescu ...

Duminică 21 Septembrie 1952

Toată ziua am stat cu toți la colibă.

sursa: Jurnalul lui Vasile Motrescu ...

nu vad nimic concludent pentru un site crestin

Răspunsul lui sandu cu 20 minute în urmă

nu vad nimic concludent pentru un site creștin

 Site-ul nu poate fi nici creștin nici necreștin, cei care îl utilizează în schimb da, la fel este și cu personajele diverselor postări pot fi creștine s-au nu, se poate învăța de la ele s-au nu. Nu-i vina mea că istoria s-au vederea nu-i punctul forte al cuiva ....

mai gandeste-te

un topic care nu are ce cauta pe un site crestin

Răspunsul lui sandu cu 10 minute în urmă

un topic care nu are ce cauta pe un site crestin

Există administrație , moderatori si administratori puteți face o sesizare cu privire la articolul postat de mine și despre „nocivitatea” lui de a sta între sfinți.

Răspunsul lui sandu cu 11 minute în urmă

mai gandeste-te

Mă gândesc , cu siguranță că mai fac și asta din când în când, sunt curios dacă fratele Google va spus și că timpul petrecut în pribegie ascuns de comuniști a lui Vasile Motrescu l-a dus la cunoașterea Lui Hristos ? Va spus poate Google că a făcut parte din biserica penticostală Vicov ? V-ați gândit vreodată că viața reală bate poveștile înflăcărate de tip american cu mega-credincioși și minuni la fiecare minut ? Vasile Motrescu a fost un creștin care a lăsat în urmă doar un jurnal, cu temerile și trăirile sale. Socot că viața lui își merită locul pe un forum creștin, atât ca patriot cât și ca frate în Hristos.

Mission Holy Doctor

Parteneri

Rezultate google

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

© 2017   Created by Emil Georgescu.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor