Comunicate din partea Secretariatului de Stat pentru Culte a Guvernului Romaniei

PAGINA OFICIALA ,

- 4 Decembrie 2020

În ziua de 3 decembrie 2020, Secretariatul de Stat pentru Culte, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, a organizat o nouă întâlnire în cadrul Platformei de Dialog dintre reprezentanții autorităților publice cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și reprezentanții cultelor religioase, asftel încât prin dialog și cooperare deciziile care sunt luate în această perioadă să răspundă atât nevoilor de protecție a sănătății publice cât și a celor religioase ale credincioșilor.

La această întâlnire au participat din partea autorităților statului: consilierul prezidențial pentru cultură, culte și minorități naționale Sergiu Nistor, secretarul general al Guvernului Antonel Tănase, secretarul de stat Horațiu Moldovan din cadrul Ministerului Sănătății și secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi. Deasemenea, au participat conducători și reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute din România.

Reprezentanții cultelor au susținut necesitatea ca măsurile dispuse prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 1103/17.06.2020 și Ministerul Afacerilor Interne nr. 95/17.06.2020, avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase fie menținute, detaliate și explicate.

Ca urmare a dezbaterilor s-a adoptat prin consens general documentul intitulat Recomandări de aplicare practică a măsurilor dispuse prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 1103/17.06.2020 și Ministerul Afacerilor Interne nr. 95/17.06.2020, avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase. Menționăm faptul că aceste Recomandări nu conțin nici o nouă restricție în ceea ce privește desfășurarea vieții religioase.

Precizăm că aceste Recomandări au un caracter temporar, fiind limitate în timp de perioada în care în România este declarată starea de alertă dispusă pentru combaterea pandemiei COVID-19. Aceste Recomandări respectă toate normele legale în vigoare privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și principiile libertății religioase, autonomiei cultelor față de stat, egalității cultelor și neutralității statului față de orice credință religioasă.

Comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase), în conformitate cu prevederile statutare și doctrinare, își stabilesc propriile norme de acomodare a vieții religioase la cadrul general de măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În cadrul reuniunii s-a evidențiat faptul că în Comunicarea din data de 2 decembrie 2020 a Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliul European nu sunt recomandări în ceea ce privește domeniul vieții religioase.

- 4 Decembrie 2020

 Recomandări de aplicare practică a măsurilor dispuse prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 1103/17.06.2020 și Ministerul Afacerilor Interne nr. 95/17.06.2020, avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase

 I. Reguli generale privind desfășurarea activităților religioase

II. Reguli privind accesul în lăcașul de cult și distanța minimă de siguranță

III. Reguli privind protecția sanitară, accesul în lăcașurile de cult și distanța minimă de siguranță pentru rugăciunea individuală și la slujbele care au caracter individual (privat).

IV. Reguli privind protecția sanitară, accesul în lăcașurile de cult și distanța minimă de siguranță la slujbele care au caracter colectiv (public).

 

I. Reguli generale privind desfășurarea activităților religioase

 

 1. Activitățile religioase se desfășoară în mod liber, în conformitate cu principiile statutare și doctrinare proprii fiecărei comunități religioase, cu respectarea indicațiilor sanitare universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.
 2. Activitățile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.
 3. Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
 4. Atât în interiorul cât și în exteriorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.
 5. Copiii minori pot sta lângă părinți în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcașului de cult, cu respectarea distanței minime de siguranță față de ceilalți participanți.
 6. Pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.
 7. Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de respectarea de către participanți a distanței minime de siguranță, a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter comun (public).
 8. Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse în timpul activităților religioase (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc.).
 9. Comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase), în conformitate cu prevederile statutare și doctrinare, își stabilesc propriile norme de acomodare a vieții religioase la cadrul general de măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2

 

II. Reguli privind accesul în lăcașul de cult și distanța minimă de siguranță.

 

 1. Lăcașurile de cult vor rămâne deschise pentru rugăciunea individuală, pentru slujbele cu caracter individual (privat) și pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de către comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase).
 2. Se va permite accesul credincioșilor care nu prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
 3. Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter individual (privat) se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane.
 4. La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter individual (privat), persoanele trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
 5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise conținând lista regulilor privind distanța minimă de siguranță și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
 6. Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de asigurarea respectării distanței minime de siguranță și a purtării corespunzătoare a măștii în interiorul și exteriorul lăcașului de cult.

 

III. Reguli privind protecția sanitară, accesul în lăcașurile de cult și distanța minimă de siguranță pentru rugăciunea individuală și la slujbele care au caracter individual (privat).

 1. Slujbele religioase care au caracter individual (botez, cununie, înmormântare etc.) se pot oficia atât în interiorul cât și exteriorul lăcașului de cult cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.
 2. Credincioșii prezenți în lăcașul de cult pentru rugăciunea individuală trebuie să păstreze distanța minimă de siguranță de 2 metri între persoane.
 3. Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de respectarea distanței minime de siguranță și a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter individual (privat) și la rugăciunea individuală a credincioșilor.
 4. Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc.) atât la slujbele cu caracter individual cât și la rugăciunea individuală.
 5. Slujbele religioase oficiate la domiciliul credinciosului se vor desfășura cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri între persoane și purtarea corespunzătoare a măștii.
 6. Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea obiectelor sau suprafețelor atinse în timpul slujbelor individuale de la domiciliul credinciosului.
 7. În localitățile unde este aplicată carantina locală la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare etc) pot participa maxim 20 de persoane (număr ce include și personalul care oficiază slujba religioasă), indiferent de locul desfășurării acesteia (interiorul sau exteriorul lăcașului de cult).

 

IV. Reguli privind protecția sanitară, accesul în lăcașurile de cult și distanța minimă de siguranță la slujbele care au caracter colectiv (public).

 1. Slujbele religioase care au caracter colectiv se pot oficia în interiorul, în exteriorul lăcașului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.
 2. Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice.
 3. Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de asigurarea respectării de către participanți a distanței minime de siguranță și a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter colectiv.
 4. Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc).

Vizualizări: 68

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Proteste de astea au fost si in germania,franta, italia.Au folosit la ceva? NU.In Germania cei care au protestat pasnic au fost declarati extremisti de dreapta de catre statul german, prin hotarare judecatoreasca.. Plus ca li s a interzis sa mai demonstreze. VOR MAI DEMONSTRA ILEGAL SIGUR.Dar vor fi bagati in inchisoare sau la spitalul de nebuni din pacate, fara sa se mai auda cevade ei.Marius, dictatura europeana, apoi cea mondiala vine incetul cu incetul...Protestele , pentru cei din lume, fara un putsch asupra guvernului sau presedintelui,cu extrema violenta nu or sa aduca nimic,Si cand vin astfel de proteste o sa vina armata si o sa impuste demonstrantii ca la revolutie.Totul e planificat, totul e pregatit minutios si daca ies in strada crestinii nu rezolva nimic, mai rau cu sloganul In your face...se fac de ras..Facebook, twitter si altii blocheaza canalele celor ce spun ceva impotriva acestor masuri, legate de Corona..

Am pus video-urile ca să vedeți ce face un pastor polonez în Canada ca răspuns la comunicatele Secretarilor Cultelor din Guvern.Un singur creier le decide pe toate,se apasă același buton pentru toți. Sunt identice pe tot globul. Aceleași restricții, aceleași reguli. Pastorul ăsta polonez, de când s-a dat ordin să se închidă Bisericile, el nu încetează să protesteze, în fiecare Sâmbătă sau Duminică e pe străzi protestând. El nu a închis Biserica niciodată, l-au amendat de zeci de ori, îl ia poliția și îl ține o zi după care îi dă drumul pentru că nu este o lege dată pentru ceea ce fac ei cu restricțiile și cu închiderile de locuri publice. E advocat , știe ce face. Ca el mai sunt în lume, Dumnezeu nu se lasă fără mărturie. El a ținut slujbe la Biserică ca și mai înnainte, a primit amenzi, Biserica l-a ajutat să le plătească. La început , i-au oprit slujba și i-a dat amendă, au trimis credincioșii acasă , l-au luat la poliție și l-au ținut până seara dar duminica viitoare ,Biserica a fost din nou deschisă. S-a mai repetat și tot așa a făcut. Până la urmă l-a lăsat să țină Biserică și îi dădea amendă...până la urmă nici amendă nu i-a mai dat. Dacă a rezolvat ceva, dacă a schimbat ceva? De rezolvat ,a rezolvat...și-a făcut datoria față de Dumnezeu. Dacă a schimbat ceva? ...Asta știe Dumnezeu. Dacă a câștigat o singură inimă pentru Dumnezeu, a câștigat TOTUL !A respectat Cuvântul lui Dumnezeu și n-a fugit când a venit lupul,a rămas cu oile.

Calgary are 1.3 milioane de locuitori, deci protestul unor 300 de oameni care reprezintă 0.02% din populația orașului e de tot râsul. 

M.C a spus :

Am pus video-urile ca să vedeți ce face un pastor polonez în Canada ca răspuns la comunicatele Secretarilor Cultelor din Guvern.Un singur creier le decide pe toate,se apasă același buton pentru toți. Sunt identice pe tot globul. Aceleași restricții, aceleași reguli. Pastorul ăsta polonez, de când s-a dat ordin să se închidă Bisericile, el nu încetează să protesteze, în fiecare Sâmbătă sau Duminică e pe străzi protestând. El nu a închis Biserica niciodată, l-au amendat de zeci de ori, îl ia poliția și îl ține o zi după care îi dă drumul pentru că nu este o lege dată pentru ceea ce fac ei cu restricțiile și cu închiderile de locuri publice. E advocat , știe ce face. Ca el mai sunt în lume, Dumnezeu nu se lasă fără mărturie. El a ținut slujbe la Biserică ca și mai înnainte, a primit amenzi, Biserica l-a ajutat să le plătească. La început , i-au oprit slujba și i-a dat amendă, au trimis credincioșii acasă , l-au luat la poliție și l-au ținut până seara dar duminica viitoare ,Biserica a fost din nou deschisă. S-a mai repetat și tot așa a făcut. Până la urmă l-a lăsat să țină Biserică și îi dădea amendă...până la urmă nici amendă nu i-a mai dat. Dacă a rezolvat ceva, dacă a schimbat ceva? De rezolvat ,a rezolvat...și-a făcut datoria față de Dumnezeu. Dacă a schimbat ceva? ...Asta știe Dumnezeu. Dacă a câștigat o singură inimă pentru Dumnezeu, a câștigat TOTUL !A respectat Cuvântul lui Dumnezeu și n-a fugit când a venit lupul,a rămas cu oile.

De tot râsul sunt cei aproape 1,3 ...dar sunt peste 2 milioane ...care nu iasă să protesteze împotriva minciunii, a manipulării... Asta arată ce este în oamenii de azi, pericolul nu este că Elitele Mondiale pun la cale planuri mârșave, diabolice, pericolul este că populație li se supune și nu reacționează. Lumea e paralizată aproape în totalitate, nu mai are putere să reacționeze. Cei ce mai au putere să reacționeze nu sunt în pericol din cauza celor ce fac planurile, ci din pricina celor care se supun planurilor lor, ei îi vor omorî, ei îi vor osândi pe cei ce se ridică împotriva minciunii ..pentru că sunt miliarde. Oameni ca Jezal, care văd în 300 de oameni care luptă pentru adevăr, oameni de tot râsul și în miliarde obediente care acceptă orice numai să-și scape pielea, oameni de ispravă. Asta e tragedia, nu Corona Virus.
 
Jezal a spus :

Calgary are 1.3 milioane de locuitori, deci protestul unor 300 de oameni care reprezintă 0.02% din populația orașului e de tot râsul. 

M.C a spus :

Am pus video-urile ca să vedeți ce face un pastor polonez în Canada ca răspuns la comunicatele Secretarilor Cultelor din Guvern.Un singur creier le decide pe toate,se apasă același buton pentru toți. Sunt identice pe tot globul. Aceleași restricții, aceleași reguli. Pastorul ăsta polonez, de când s-a dat ordin să se închidă Bisericile, el nu încetează să protesteze, în fiecare Sâmbătă sau Duminică e pe străzi protestând. El nu a închis Biserica niciodată, l-au amendat de zeci de ori, îl ia poliția și îl ține o zi după care îi dă drumul pentru că nu este o lege dată pentru ceea ce fac ei cu restricțiile și cu închiderile de locuri publice. E advocat , știe ce face. Ca el mai sunt în lume, Dumnezeu nu se lasă fără mărturie. El a ținut slujbe la Biserică ca și mai înnainte, a primit amenzi, Biserica l-a ajutat să le plătească. La început , i-au oprit slujba și i-a dat amendă, au trimis credincioșii acasă , l-au luat la poliție și l-au ținut până seara dar duminica viitoare ,Biserica a fost din nou deschisă. S-a mai repetat și tot așa a făcut. Până la urmă l-a lăsat să țină Biserică și îi dădea amendă...până la urmă nici amendă nu i-a mai dat. Dacă a rezolvat ceva, dacă a schimbat ceva? De rezolvat ,a rezolvat...și-a făcut datoria față de Dumnezeu. Dacă a schimbat ceva? ...Asta știe Dumnezeu. Dacă a câștigat o singură inimă pentru Dumnezeu, a câștigat TOTUL !A respectat Cuvântul lui Dumnezeu și n-a fugit când a venit lupul,a rămas cu oile.

Tu mergi la astfel de demonstratii?Restrictiile nu vor inceta, nu o sa mai poti sa mergi la cumparaturi de ex daca nu porti masca. Crezica implinesti Biblia in felul asta..P o ti diminza raul provocat de restrictii doar daca locuiesti la tara, ai casa ta, nu mergi des la cumparaturi si daca restul lucrurilor le comanzi in internet..deci marius daca ai astfel de conditii e ok.

Dumnezeule mare ,cum am ajuns...

Nu sunt deacord cu nici o restrictie nici cu masca.Dar pentru asta incerc sa diminuez raul facut de ei altfel.Nu folosi numele lui Dumnezeu asa,e pacat Marius.

banucu diana a spus :

Tu mergi la astfel de demonstratii?Restrictiile nu vor inceta, nu o sa mai poti sa mergi la cumparaturi de ex daca nu porti masca. Crezica implinesti Biblia in felul asta..P o ti diminza raul provocat de restrictii doar daca locuiesti la tara, ai casa ta, nu mergi des la cumparaturi si daca restul lucrurilor le comanzi in internet..deci marius daca ai astfel de conditii e ok.

Răspunde la discuţie

Trafic

Din 27-07-2018 ora: 10:51

Flag Counter

Muzică

Paused...
 • 1.
  Îngerul
 • 2.
  Magazinul meu de vise
 • 3.
  01 Asa ai vrut tu
 • 4.
  02 Zbor curat
 • 5.
  03 Iubind te daruiesti
 • 6.
  04 Iubi-Te-voi Doamne (Ps 18_1)
 • 7.
  05 Rugaciune
 • 8.
  06 Cantec pentru Ioana
 • 9.
  07 Cantec insingurat
 • 10.
  08 Iubind te daruiesti - instr
 • 11.
  He's alive
 • 12.
  Grupul Melos~Ce-as fi fara Tine!
 • 13.
  Casting Crowns- Here I Go Again
 • 14.
  DCTalk - In the Light
 • 15.
  Casting Crowns - Love Them Like Jesus
 • 16.
  Casting Crowns - Praise You In This Storm
 • 17.
  No Silence - No silence-Mesaj
 • 18.
  Dunamis - Dunamis-Soldat adevarati
 • 19.
  Dunamis - Dunamis-Intrazneste sa visezi
 • 20.
  Dunamis - Dunamis-Tot un bagabont
 • 21.
  15 Love is in the House - Toby Mac
 • 22.
  05 More to Life - Staccie Orrico
 • 23.
  04 Dismissed - Zoegirl
 • 24.
  02 Joy - Newsboys
 • 25.
  10 Undeniably You - Avalon
 • 26.
  Decean - 02.Adonai
 • 27.
  Decean - 04.Locul Sfant
 • 28.
  Decean - 05.Maini catre cer
 • 29.
  Decean - 06.Doamne daca vrei
 • 30.
  Decean - 07.Da eu cred
 • 31.
  Decean - 11.Vis implinit
 • 32.
  Decean - 12.Ma iubesti

Fişiere video

 • Adăugare fişiere video
 • Vizualizează Tot

Fotografii

 • Adăugare fotografii
 • Vizualizează Tot

Din 27-07-2018 ora: 10:51

Flag Counter